Twink.jouwweb.nl
Home » cholesterol

cholesterol

 

CHOLESTEROL: VRIEND OF VIJAND ?

Door Natasha McBride, MD.
Nederlandse vertaling 2012 Rob Hundscheidt.


"De kunst van de medici bestaat in het bezig houden van de patiënt, terwijl de natuur de ziekte geneest." Voltaire.

In onze moderne wereld is het woord cholesterol bijna een vies woord geworden. Dank zij de promotors van de dieet-hart-opvatting, "weet" iedereen dat cholesterol "slecht" is en altijd weer opnieuw bevochten moet worden. Als je de populaire media gelooft, dan is er geen cholesterolnivo laag genoeg. Als je boven een bepaalde leeftijd komt, dan wordt je er waarschijnlijk op onderzocht hoeveel cholesterol je in je bloed hebt. Als het hoger is dan 200 mg / 100 ml (5.1 mol/L) dan kan men je een "cholesterol-pil" voorschrijven. Miljoenen mensen over de wereld heen nemen deze pillen, en denken dat dit de manier is om goed voor hun gezondheid te zorgen. Wat deze mensen zich niet realiseren is hoe ver ze van de waarheid verwijderd zijn. 

De waarheid is namelijk dat wij mensen niet zonder cholesterol kunnen leven. 
Laat we eens kijken waarom:

Ons lichaam is gemaakt uit biljoenen cellen. Bijna iedere cel produceert cholesterol, de hele tijd dat we leven. Waarom? Omdat iedere cel van ieder orgaan het cholesterol als deel van zijn structuur heeft. Cholesterol is een integraal en erg belangrijk deel van onze celmembranen, de membranen van elk onze cellen, en ook de membranen die alle orgaancellen binnen in de cel omringen. Het cholesterol doet daar een aantal dingen:

STRUCTURELE INTEGRITEIT.

Allereerst maken de verzadigde vetten de celmembranen stevig – zonder deze zouden de cellen week en vloeibaar worden. Als wij mensen geen cholesterol en verzadigd vet in onze cellen zouden hebben, dan zouden we op wormen of slakken lijken. En we praten niet over enkele moleculen cholesterol hier en daar, want in veel cellen is de helft van de celmembraan gemaakt van cholesterol. De verschillende soorten cellen van het lichaam hebben verschillende hoeveelheden cholesterol nodig, afhankelijk van hun functie en hun doel. Als de cel een deel is van een beschermende barrière, zal die een hele hoop cholesterol bevatten om die sterk te maken, stevig, en weerstand hebbend tegen enigerlei invasie. Als een cel of een orgaancel het binnen in de cel nodig heeft om zacht te en vloeibaar te zijn, dan zal die maar weinig cholesterol in zijn structuur hebben.

Deze mogelijkheid van cholesterol en verzadigd vet om de cellen in het lichaam stevig te maken en te versterken, wordt door onze bloedvaten gebruikt, vooral die die weerstand moeten bieden tegen de hoge druk en turbulenties van de bloedstroming. Dit zijn gewoonlijk grote of middelgrote arteriën op plaatsen waar ze zich vertakken of afbuigen. De bloedstroom beukt door deze aders en dwingt die een laag van cholesterol en verzadigd vet in de membranen te leggen om ze sterker te maken, steviger en vaster. Deze lagen van cholesterol en vet die vetstrepen worden genoemd zijn geheel normaal en worden in ons allemaal gevormd, beginnende bij de geboorte en soms zelfs voordat we zijn geboren. Vele verschillende etnologische volkeren om de wereld heen die nooit aan hartkwalen hebben geleden hebben alle overvloedig veel vetstrepen in hun bloedvaten, zowel jong als oud, inclusief kinderen. Vetstrepen zijn niet indicatief voor de ziekte die arteriosclerose wordt genoemd. 

LIPIDE LEVENSREDDERS. 

De cellen van ons lichaam moeten met elkaar communiceren, maar hoe doen ze dat ? Ze gebruiken proteïnes die ingebed zijn in de membraan van de cel. Hoe worden deze proteïnes nu in de membraan van de cel gemonteerd ? Met hulp van cholesterol en verzadigd vet ! Cholesterol en flink verzadigde vetzuren vormen de zo genoemde lipide vlotten, die kleine huisjes maken voor ieder proteïne in het membraan en laten het in zijn functies werken. Zonder cholesterol en verzadigde vetten zouden onze cellen niet in staat zijn om met elkaar te communiceren om de vele soorten moleculen te transporteren die in en uit de cel gaan. Als resultaat daarvan zou ons lichaam niet zo kunnen functioneren als dat het nu doet. Vooral de hersenen van de mens zijn rijk aan cholesterol: ca. 25 % van alle lichaamscholesterol is voor de hersenen. Iedere cel en iedere structuur in de hersenen en de rest van ons zenuwsysteem heeft cholesterol nodig, niet alleen om zichzelf op te bouwen maar ook om vele functies er van te volbrengen. De hersenen en ogen die bij de foetus in ontwikkeling zijn zoals ook bij een pasgeboren kind, hebben erg veel cholesterol nodig. Als de foetus tijdens de ontwikkeling niet genoeg cholesterol krijgt, kan het kind geboren worden met een aangeboren afwijking die cyclopen-oog wordt genoemd.

De borstvoeding van de mens voorziet in heel veel cholesterol. Maar niet alleen dat, moedermelk voorziet ook in een specifiek enzym om het verteringssysteem van de baby mogelijk te maken om bijna 100% van die cholesterol te absorberen, omdat de ontwikkelende hersenen en ogen van een kind er erg veel van nodig hebben. Kinderen die verstoken zijn van cholesterol in de zuigelingentijd kunnen later een slecht gezichtsvermogen krijgen en slechte hersenfunctie. Fabrikanten van babyvoeding weten dit, maar volgen toch het anti-cholesterol-dogma, ze produceren babyvoeding waar praktisch geen cholesterol in zit.

VITALE STOF VOOR DE HERSENEN. 

Een van de meest voorkomende materialen in de hersenen en de rest van ons zenuwsysteem is een vetsubstantie die myeline heet. Myeline beschermt iedere zenuwcel en ieder zenuwvezel net zoals ook de isolerende laag om elektrische draden heen. Naast isolatie voorziet het ook in voeding en bescherming voor iedere kleine structuur in onze hersenen en de rest van het zenuwsysteem. Mensen die beginnen hun myeline te verliezen krijgen een ziekte die Multiple Sclerose heet. Wel, 20 % van de myeline is cholesterol. Als je er mee begint te interfereren met de lichaamsmogelijkheid om cholesterol te produceren, dan bedreig je de gevoelige structuur in de hersenen en ook de rest van het zenuwsysteem.

De synthese van de myeline in de hersenen is nauw verbonden met de synthese van cholesterol. Volgens mijn klinische ervaring, zijn voedselsoorten met een hoog cholesterolgehalte en een hoog dierlijk vetgehalte een essentieel medicijn voor mensen met Multiple Sclerose.

Een van de meest wonderbaarlijke mogelijkheden waar wij mensen mee gezegend zijn is de mogelijkheid om dingen te herinneren – ons menselijke geheugen. Hoe vormen we herinneringen ? Door onze hersenen en gevestigde verbindingen met elkaar, die synapsen worden genoemd. Hoe gezonder de synapsen zijn die een mens kan maken hoe meer dat die persoon mentaal in staat is, en hoe intelligenter die persoon is. Wetenschappers hebben ontdekt dat de synapsenvorming bijna geheel afhankelijk is van cholesterol, en die geproduceerd worden door de hersencellen in een vorm die apapolipoproteïne E heet, zonder de aanwezigheid van deze factor kunnen we geen synapsen vormen, en daarom zouden we dan niet kunnen leren of iets herinneren. Geheugenverlies is een van de nevenverschijnselen van cholesterolverlagende medicijnen.

In mijn kliniek zie een groeiend aantal mensen met geheugenverlies die cholesterolverlagende medicijnen hebben genomen. Dr. Duane Graveline, MD voormalige NASA wetenschapper en astronaut leed aan een dergelijk zwaar geheugenverlies toen hij zijn cholesterolpillen nam. Hij kreeg het echter voor elkaar om dit geheugenverlies te stoppen door veel cholesterolrijk voedsel te eten. Vanaf dat moment heeft hij zijn ervaringen beschreven in zijn boek: Lipitor: Thief of Memory, Statin Drugs and the Misguided War on Cholesterol.

Het cholesterol in verse eieren en ander cholesterolrijk voedsel heeft zich in wetenschappelijke onderzoeken uitgewezen als erg verbeterend op het geheugen bij oudere mensen. In mijn klinische ervaringen heeft een mens die geheugenverlies, concentratie- of leerproblemen heeft, het nodig om rijkelijk veel van dit soort voedsel te eten om te herstellen, en wel dagelijks.


NOODZAKELIJK PRODUCT VAN HET LICHAAM

Deze voedselsoorten geven het lichaam de helpende hand om te voorzien in cholesterol, zodat het niet zo hard hoeft te werken. Wat de meeste mensen zich niet realiseren is dat de meeste cholesterol niet uit het voedsel afkomstig is ! Het lichaam produceert zelf cholesterol zoals het nodig is Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat het cholesterol uit het voedsel totaal geen effect heeft op het cholesterolnivo van het bloed. Waarom? Omdat cholesterol zulk een belangrijk deel van onze lichaamsfysiologie is dat het lichaam een erg efficiënt mechanisme heeft om het cholesterolnivo in het bloed op een bepaald peil te houden.

Als we meer cholesterol eten, dan produceert het lichaam minder er van, en als we minder cholesterol eten dan produceert het lichaam er meer van. Als ruw materiaal om cholesterol aan te maken kan het lichaam ook koolhydraten, proteïnes en vetten gebruiken, wat betekent dat je pasta en je brood kan worden gebruikt om cholesterol aan te maken in het lichaam.  Het werd bevestigend uitgewezen dat bij een gemiddelde persoon ongeveer 85% van het cholesterol in het bloed door het lichaam zelf wordt geproduceerd, terwijl er maar 15 % uit het voedsel afkomstig is. Dus zelfs als je op religieuze manier een compleet cholesterolvrij dieet volgt, dan zul je nog steeds een hoop cholesterol in je lichaam hebben. Alhoewel zijn cholesterol verlagende medicijnen iets geheel anders ! Deze interfereren met de lichaamsmogelijkheid om cholesterol te produceren, en vandaar verminderen ze de hoeveelheid cholesterol die voor het lichaam beschikbaar is om te gebruiken.

DE GEVAREN VAN LAAG CHOLESTEROL.

Als we geen cholesterol verlagende medicijnen nemen, dan hoeven de meesten van ons zich geen zorgen te maken over het cholesterol. Daarentegen zijn er ook mensen die om welke reden dan maar ook onvoldoende cholesterol kunnen produceren. Deze mensen hebben neiging voor emotionele onstabiliteit en gedragsproblemen. Een laag cholesterolgehalte in het bloed werd herhaaldelijk vastgesteld bij criminelen die een moord of andere geweldsdelicten pleegden, bij mensen met agressieve en gewelddadige persoonlijkheden, mensen met suïcidale neigingen, en bij mensen met agressief asociaal gedrag en weinig zelfcontrole.

Ik zou graag willen herhalen waar de latere Oxford professor David Horrobin ons voor waarschuwde: "Het op grote schaal reduceren van de cholesterol bij de bevolking, kan leiden tot een algehele verandering naar een gewelddadiger gedragspatroon. Het meeste van dit verhoogde geweld zou niet meteen tot uiting komen in dodelijke delicten, maar in meer agressiviteit in werk en familie, meer kindermisbruik, meer slaan van de vrouw en een algeheel grotere ontevredenheid.¨

HET ENDOCRINE SYSTEEM.

Na onze hersenen zijn onze klieren het hongerigste naar cholesterol, de endocriene klieren. Die produceren steroïde hormonen. Steroïde hormonen in het lichaam worden gemaakt van cholesterol: Progesteron, testosteron, pregnenolon, androsteron, estron, estradiol, corticosteron, aldosteron en andere. Deze hormonen volbrengen een enorm aantal functies in het lichaam, van de regulatie van ons metabolisme, energieproductie, minerale assimilatie, hersenen, spieren en botten, tot gedragsvorming, emoties en voortplanting. In ons stressvolle moderne leven verbruiken we een hoop van deze hormonen, wat leidt tot een toestand die "adrenale uitputting" wordt genoemd. Deze toestand wordt vaak vastgesteld bij naturopaten en andere gezondheidstherapeuten. Er zijn vele middelen op de markt tegen adrenale uitputting, maar de meest belangrijke maatregel is je adrenale klieren te voorzien van cholesterol. 

Zonder cholesterol zouden we geen kinderen kunnen hebben omdat ieder geslachtshormoon in ons lichaam is gemaakt uit cholesterol. Een behoorlijk percentage van onze epidemische onvruchtbaarheid kan voor de deur van de dieet-hart opvatting worden gelegd. Hoe liever we de dierlijke vetten en het cholesterol gingen bestrijden, hoe meer problemen we kregen met de seksuele ontwikkeling, de vruchtbaarheid en voortplanting. Ca. een-derde van de westerse mannen en vrouwen zijn onvruchtbaar, en een toenemend aantal van onze jongelingen groeien op met abnormaliteiten in hun geslachtshormonen. Deze abnormaliteiten leiden tot vele psychische problemen. Recent onderzoek heeft "ontdekt" dat het eten van volvet melkproducten onvruchtbaarheid bij vrouwen geneest. De onderzoekers stelden vast dat vrouwen die volle melk dronken en andere melkproducten aten die hoog in vet lagen vruchtbaarder waren dan diegenen die laag in vetproducten aten. De leraar Dr. Jorge Chavarro van de Harvard School of Public Health zei met nadruk: "Vrouwen die zwanger willen worden zouden hun voedingswijze eens moeten onderzoeken. Ze zouden zich van laag vethoudende producten moeten omstellen naar hoog vethoudende zuivelproducten, afgeroomde melk te vervangen door volle melk, en room te eten, geen laag vethoudende yoghurt. 

DE LEVER EN DE VITAMINE REGULATIE.

Een van de meest bezige organen in termen van cholesterolproductie in ons lichaam is de lever, die het cholesterolnivo van ons bloed regelt. De lever stopt ook veel cholesterol in de productie van gal. Ja, gal wordt gemaakt van cholesterol. Zonder gal zouden we niet in staat zijn om vetten te verteren en te absorberen zoals ook niet de vetoplosbare vitamines. De gal emulsificeert de vetten, met andere woorden mengt ze die met water zo dat de verteringsenzymen er bij kunnen komen. Nadat die zijn missie heeft volbracht, wordt het meeste galvocht gereabsorbeerd in het verteringssysteem en ter recycling weer voor een groot deel teruggebracht naar de lever. In feite wordt 95% van onze gal gerecycled omdat de bouwstenen van het galvocht waarvan er een het cholesterol is, te kostbaar zijn om te verspillen. De natuur doet niets zonder een goede reden er voor te hebben. Dit voorbeeld van het zorgvuldig recyclen van de cholesterol alleen zou ons een goed idee er over moeten geven hoe belangrijk het voor het lichaam is om het niet zo maar te verspillen.Het galvocht is essentieel om vetoplosbare vitamines te absorberen: vitamine A, D, en K en E. We kunnen niet leven zonder deze vitamines. Naast het verzekeren er van dat de vetoplosbare vitamines geabsorbeerd en goed verteerd worden, is cholesterol het grootste bouwblok van een van deze vitamines – namelijk vitamine D. Vitamine D wordt uit cholesterol in onze huid gemaakt als die wordt blootgesteld aan zonlicht. In die periodes van het jaar als er niet veel zonlicht is kunnen we deze vitamine van cholesterolrijke voedselsoorten krijgen: levertraan, vis, schaaldieren, boter, reuzel en eidooiers. Onze recente misgeleide angsten voor de zon en vermijding van cholesterolrijke voedselsoorten hebben in de westerse wereld een epidemie van vitamine D deficiëntie gecreëerd.

Jammer genoeg, is er naast zonlicht en cholesterolrijk voedsel geen andere goede manier om vitamine D binnen te krijgen. Natuurlijk zijn er supplementen, maar de meesten daarvan bevatten vitamine D2 die is gemaakt door het bestralen van paddestoelen en andere planten. Deze vitamine is niet dezelfde als het natuurlijke vitamine D. Die werkt niet zo efficiënt en men krijgt er makkelijk een toxisch nivo van. In feite, zijn alle gevallen van vitamine D vergiftiging die ooit genoteerd werden, gevallen waar in dit synthetische vitamine D2 werd gebruikt. Vergiftiging is vrijwel onmogelijk met natuurlijke vitamine D dat uit zonlicht of cholesterolrijke voedselsoorten verkregen wordt, omdat het lichaam weet hoe het om moet gaan met een te veel van natuurlijke stoffen. Wat het lichaam niet weet is, hoe het moet omgaan met een te veel aan vitamine D2. Vitamine D werd ontworpen om samen te werken met een ander vetoplosbaar vitamine: vitamine A. Dit is waarom voedselsoorten die rijk zijn aan het ene, tegelijkertijd ook rijk zijn aan het andere vitamine. Dus door bijvoorbeeld levertraan te nemen kunnen we tegelijkertijd deze twee vitamines tegelijkertijd binnenkrijgen. 
Als we ouder worden dan wordt de mogelijkheid om vitamine D onder onze huid te produceren behoorlijk verminderd. Daarom is het voor oudere mensen gedeeltelijk erg belangrijk om vitamine D-rijke voedselsoorten te nemen. Voor de rest van ons is verstandig zonnebaden een wonderbaarlijke en gezonde en plezierige manier om een goede voorziening van vitamine D te krijgen. Huidkanker waarvan men de schuld aan de zon geeft, wordt niet veroorzaakt door de zon, maar door transvetten uit plantaardige oliën en andere toxines die in de huid worden opgeslagen. Daarbij bevatten sommige van de zonnebrandcreams die de mensen gebruiken chemicaliën waarvan het zich heeft uitgewezen dat ze huidkanker veroorzaken.

DE GEZONDHEID VAN HET IMMUUNSYSTEEM.

Cholesterol is essentieel voor het goed functioneren van ons immuunsysteem. Onderzoeken bij mensen en dieren hebben uitgewezen dat immuuncellen berusten moeten op cholesterol in het bevechten van infecties en zichzelf te herstellen na het gevecht. Daarbij bindt en deactiveert het zogenaamde "slechte"" LDL-cholesterol (low-density lipoproteïn cholesterol) gevaarlijke bacteriële toxines, en voorkomt dat die enigerlei schade in het lichaam kunnen aanrichten. Een van de meest dodelijke toxines dat door een wijd verspreid voorkomend bacterium wordt gevormd is Straphylococcus aureus, en is de oorzaak van MRSA (Methicillin-resistant Staphylococcus aureus), een algemeen voorkomende ziekenhuisinfectie. Dit toxine kan rode bloedcellen letterlijk oplossen. Alhoewel kan dit niet functioneren in de aanwezigheid van LDL-cholesterol. Mensen die slachtoffer zijn geworden aan dit toxine, hebben een te laag cholesterolnivo in het bloed. Het werd vastgesteld dat mensen met een hoog cholesterolnivo in het bloed worden beschermd tegen infecties; ze krijgen vier maal minder AIDS, ze krijgen maar zelden een verkoudheid, en ze herstellen vlugger van infecties dan mensen met "normale" of lage cholesterolspiegels in hun bloed.

Mensen met een laag cholesterolnivo neigen tot vele infecties en lijden daar langer aan en met een grotere waarschijnlijkheid om er aan te sterven. Een voedingswijze die rijk aan cholesterol is heeft zich uitgewezen dat dit de mogelijkheid van de mensen om van infecties te herstellen enorm verbeterde. Dus, als er iemand aan een acute infectie lijdt, dan heeft die hoog cholesterolhoudend voedsel nodig om te herstellen. Levertraan, de rijkste bron van cholesterol (na kaviaar) werd al lang geprezen als de beste remedie voor het immuunsysteem. Diegenen die het meest vertrouwd zijn met de oudere medische litteratuur zullen je zeggen dat totdat de antibiotica ontdekt werd, een dagelijkse mengsel van eidooiers met verse room een algemeen gebruikte genezingsmogelijkheid voor tuberculose was.

VARIËRENDE CHOLESTEROLSPIEGELS IN HET BLOED.

Waarom hebben sommige mensen meer cholesterol in hun bloed dan anderen, en waarom kan een en dezelfde persoon verschillende cholesterolnivo's op verschillende tijden op de dag hebben ? Waarom is ons cholesterolnivo verschillend in de verschillende seizoenen van het jaar ? In de winter gaat het omhoog, en in de zomer gaat het omlaag. Waarom schiet het cholesterolnivo na een operatie omhoog ? Waarom gaat het cholesterol na een infectie omhoog ? Waarom gaat het omhoog na een tandbehandeling ? Waarom gaat het omhoog als we onder stress staan ? En waarom wordt het weer normaal als we ontspannen zijn en ons goed voelen ?

Het antwoord op al deze vragen is als volgt: cholesterol is een genezende factor in het lichaam Als het lichaam een genezingsklus uit te voeren heeft, dan produceert het cholesterol en stuurt dit dan naar de plaats waar de schade is.

Afhankelijk van de tijd van de dag, het weer, het seizoen, en onze blootstelling aan allerlei milieuvergiften, varieert de schade in de vele verschillende weefsels in het lichaam, en als resultaat daar van varieert ook de cholesterolproductie.

Omdat cholesterol gewoonlijk besproken wordt in de context van ziekte en atherosclerose, moeten we eens een kijkje nemen naar de bloedvaten. De binnenkant van de wand is bekleed met een laag cellen dat het endothelium heet. Als we aan enigerlei schadelijke stof blootstaan zal die terecht komen in onze bloedstroom, of dat nu een toxische scheikundige stof is of een infectieus organisme, een vrije radicaal of iets anders. Als eens zulk een stof in het bloed terecht is gekomen, wat valt die dan het eerst aan ? Het endothelium natuurlijk. Het endothelium stuurt dan eerst een boodschap naar de lever.

Als de lever een signaal ontvangt dat een wond op het endothelium terecht gekomen is ergens in ons vasculair systeem, dan stuurt die meteen cholesterol naar de plaats van de schade in een vorm die LDL-cholesterol genoemd wordt, omdat deze cholesterol van de lever naar de wond reist in de vorm van LDL. Onze wetenschap noemt dit in zijn wijsheid het "slechte " cholesterol. Als de wond is genezen en het cholesterol zich verwijdert, dan reist het terug naar de lever in de vorm van HDL-cholesterol (high –density lipoproteïn cholesterol).

Omdat dit cholesterol weg van de ader en terug naar de lever reist, noemt onze misleide wetenschap dit het "goede" cholesterol. Dit is hetzelfde alsof men een ambulance die van het hospitaal naar de patiënt rijdt een "slechte ambulance" noemt, en een die van de patiënt terug naar het hospitaal rijdt een "goede" ambulance.

Maar de situatie is zelfs nog belachelijker geworden. Het laatste feit dat onze wetenschap heeft "ontdekt" is dat niet al de cholesterol zo slecht is. Het meeste er van is eigenlijk wel goed. Aldus wordt ons nu verteld om dat deel van de LDL de "goed-slechte cholesterol" te noemen en de rest er van de "slecht-slechte cholesterol".

EEN GEWELDIGE GENEZINGS AGENT.

Waarom stuurt de lever cholesterol naar de plaats van de verwonding ? Omdat het lichaam de infectie niet zonder cholesterol en vetten kan oplossen en de toxische elementen niet kan verwijderen of genezen. In de genezing is de geboorte, groei en functioneren van de duizenden cellen; immuuncellen, endotheliumcellen en vele andere betrokken. Omdat deze cellen tot op een bepaald percentage opgebouwd zijn uit cholesterol en vet, kunnen ze zich niet vormen en groeien zonder een goede voorziening van deze substanties. Als de cellen beschadigd zijn, dan is er cholesterol en vet nodig, zo dat ze zich zelf kunnen repareren. Het is een wetenschappelijke feit dat enigerlei littekenweefsel in het lichaam flinke hoeveelheden cholesterol bevat!

Een ander wetenschappelijk feit is dat cholesterol in het lichaam als een antioxidant werkt, die de vrije radicalen aanpakt. Enigerlei wond in het lichaam bevat veel vrije radicalen omdat de immuuncellen deze hoog reactieve moleculen gebruikt om microbes en toxines te vernietigen. Een te veel aan vrije radicalen moet geneutraliseerd worden, en cholesterol is een van de natuurlijke substanties die deze functie volbrengt.

Als we een operatie hadden dan werden onze weefsels doorgesneden en vele kleine adertjes, aders en bloedvaten beschadigd. De lever ontvangt dan een erg sterk signaal van deze schade en overspeelt dan het lichaam met LDL-cholesterol om iedere kleine wond in onze bloedvaten te reinigen en te genezen. Daarom gaat de cholesterolspiegel in het bloed na een operatie omhoog. Na een tandbehandeling en beschadiging in de weefsels komen veel bacteriën van de tand en tandvlees die in het bloed terecht. En ook alweer hier krijgt de lever een signaal dat er beschadigingen zijn en produceert een hoop genezend cholesterol, en zo gaat het cholesterolnivo van het bloed omhoog.

Het zelfde gebeurt er als we een infectie hebben. Het LDL- cholesterol gaat omhoog om de bacteriële of virale aanval aan te pakken.

Niet alleen het endothelium maar ook de immuuncellen hebben cholesterol nodig om te kunnen functioneren en zich zelf te genezen na het gevecht met de infectie.

Onze stresshormonen zijn gemaakt van cholesterol in het lichaam Stressvolle situaties verhogen onze cholesterolspiegel in het bloed omdat cholesterol naar de adrenale klieren worden gestuurd om stresshormonen te produceren. Daarnaast is het ook nog zo dat als we onder stress staan dat er vrije radicalen en andere biochemische reacties in het bloed optreden. Zo werkt de lever hard om zo veel mogelijk cholesterol te produceren en uit te sturen om de vrije radicalen aan te pakken. In zulke situaties zal onze test van cholesterolspiegel hoog liggen.

Kort gezegd is het zo dat als we een hoge cholesterolspiegel in ons bloed hebben, dat dit betekent dat het lichaam ergens de een of andere beschadiging moet repareren. Het domste wat we dan kunnen doen is te interfereren met dit proces ! Nadat de beschadiging is opgehoven zal de cholesterolspiegel in het bloed weer terug lopen. 

Als we een ziekte in het lichaam hebben die maar door gaat en het lichaam constant schade toebrengt, dan zal het cholesterolnivo van het bloed permanent hoog liggen. Dus, als een arts een hoge cholesterolspiegel bij een patiënt vindt, dan zou deze doktor moeten zoeken naar de reden daar van. De arts zou zich moeten afvragen "Welke beschadiging is er in het lichaam dat de lever al die cholesterol moet produceren om die schade aan te kunnen pakken?" Maar jammer genoeg zijn onze artsen er in opgeleid om in plaats zich dit af te vragen, de cholesterolspiegel te bestrijden.

Vele natuurlijke kruiden, antioxidanten en vitamines hebben een mogelijkheid om onze cholesterolspiegel te reduceren. Hoe doen ze dat ? Door het lichaam te helpen de beschadigende agenten te verwijderen, of het nu vrije radicalen, bacteriën, virussen of toxines zijn. En als resultaat daarvan hoeft de lever niet zo veel cholesterol te produceren om nog met die schade om te gaan. Tegelijkertijd helpen de vitamines, mineralen, anti-oxidanten, kruiden en andere natuurlijke remedies de wond te genezen. Als de wond geneest, is er geen reden meer voor een hoge cholesterolspiegel, dus verwijdert het lichaam dit in de vorm van HDL-cholesterol of de zogenoemde "goede" cholesterol. Dat is waarom kruiden, vitamines, antioxidanten en andere natuurlijke remedies het HDL-cholesterolnivo in het bloed verhogen.

Tenslotte kunnen we concluderen dat cholesterol een van de meest belangrijke substanties in het lichaam is. We kunnen niet zonder leven. De schadelijke dieet-hart-opvatting heeft deze essentiële substantie door het slijk getrokken en belasterd. Jammer genoeg heeft deze opvatting jarenlang en veel te veel de vele commerciële en politieke interesses gediend, en zo werd het lange overleven er van verzekerd.

Alhoewel is nu het leven van deze hart-dieet-opvatting aan zijn eind aan het komen, omdat we ons bewust worden dat de cholesterol onschuldig veroordeeld werd vanwege het simpele feit dat die op de scène aanwezig was.

Dr. Natasha Campbell-McBride leidt de Cambridge Nutrition Clinic, waar ze gespecialiseerd is in het gebruiken van natuurlijke benaderingen ter behandeling van concentratiestoornissen en andere mentale stoornissen. Ze wordt gezien als een van de bekendste leidende experten in de behandeling van kinderen en volwassenen met deze ziektes, zoals ook kinderen en volwassenen met verterings- en immuunsstoornissen. Ze is de auteur van "Gut and Psychology Syndrome". Dit artikel is een hoofdstuk van haar nieuw boek "Put Your Heart in Your Mouth! What Really is Heart Disease and What We Can Do to Prevent and even Reverse It¨, dat in october 2007 uit komt.

BRONNEN VAN CHOLESTEROL

Kaviaar is de rijkste bron. 588 mg cholesterol per 100 gr. Duidelijk is dit niet een algemeen dagelijks voorkomend voedsel voor de meerderheid van ons. Dus laten we eens kijken naar de volgende voedselsoort van de lijst.

Levertraan volgt dicht op kaviaar met 570 mg cholesterol per 100 gram. Er is geen twijfel dat het cholesterol-element van levertraan een belangrijke rol speelt in de bekende gezondheidsvoordelen van goed gezondheidsvoedsel.

Verse eidooiers nemen de derde plaats in, met 424 gr cholesterol per 100 gram. Ik zou graag nog eens duidelijk willen zeggen: verse eidooiers, en dus niet het chemisch gemuteerde eipoeder dat chemisch gemuteerde cholesterol bevat.

Boter voorziet in goede 218 gram cholesterol per 100 gram. We spreken dan over natuurlijke grasboter, geen botervervangers.

Koudwatervis en schaaldieren zoals zalm, sardientjes, makreel en garnalen voorzien in goede hoeveelheden cholesterol variërend van 81 tot 173 mg per 100 gr. De voorstanders van laag-cholesterolhoudende diëten vertellen ons om vlees te vervangen door vis. Duidelijk zijn ze niet op de hoogte van het feit dat vis bijna twee maal zo rijk aan cholesterol is dan vlees.

Reuzel voorziet in 94 mg cholesterol per 100 gram. Andere dierlijke vetten volgen.

VITAMINE D GEBREK.

Wat betekent het voor ons lichaam om deficiënt ter zijn aan vitamine D ? Een lange lijst van ziektes:

Diabetes, omdat vitamine D essentieel voor de bloedsuikercontrole is.

Hartziekte

Mentale ziekte.

Auto-immuunziekten, zoals reumatische artritis, lupus, ontstekingen in de dikke darm, MS.

Zwaarlijvigheid.

Osteoartritis.

Engelse ziekte en beenderenverweking.

Spierzwakte en slechte neurologische spiercoördinatie.

Hoge bloeddruk.

Kanker.

Chronische pijnen.

Slechte weerstand en vatbaarheid voor infecties.

Hyperparathyroisme, wat zich manifesteert als osteoporose, nierstenen, depressie, kwaaltjes en pijnen, chronische vermoeidheid, spierzwakte en verteringsproblemen. 

  

 je kunt het ook lezen op leefbewust.com


balk2.jpg (42734 bytes)

Google  


Cholesterolremmers - de grootste reguliere medische kwakzalverij

Steeds meer mensen ontdekken stukje bij beetje de waarheid over zout, verzadigde vetten en cholesterol. Goedgelovige artsen die de dogma's van de farmaceutische industrie uitdragen ondanks de vele bewijzen die  deze verouderde inzichten/hypotheses compleet onderuit halen. Ik breng via deze site en mijn oude site al sinds 2005 informatie die het het cholesterol/verzadigd vet verhaal onderuit halen maar slechts een kleine groep mensen beseft de enorme schade die dit soort middelen aanrichten.

De cholesterolremmers zijn alleen goed voor de pharmaceutische industrie en de producenten van cholesterolverlagende margarines zoals Unilever. Recent onderzoek waarschuwt voor steeds meer bijwerkingen van deze medicatie en voedingsmiddelen. Uit studies naar plantensterolen in deze margarines blijkt oa dat de opname van vitamine D [link] en A worden verstoord. Twee zeer belangrijke vitamines die een belangrijke rol spelen bij de gezondheid van oa de slijmvliezen en longen maar ook een belangrijke rol spelen bij de preventie van kanker en diabetes. Volgens Amerikaanse experts zou voldoende vitamine D 77% van alle kankergevallen kunnen voorkomen [link] [link].

En juist dit soort ziekten komt veel bij ouderen voor. De farmaceutische industrie draait op angst. Angst verkoopt. Bang voor cholesterol, bang voor natuurlijk zout, bang voor het volgende griepvirus die blijkbaar volgens de kalendar kan muteren in een nieuwe commercieële variant, bang voor gezonde verzadigde vetten zoals kokosolie. De voedingsindustrie op haar beurt speelt het grote angstspel graag mee. Zij jaagt de consumptie van linolzuur aan (slecht voor hart- en bloedvaten) en met de plantensterolen wordt het vitamine A en D tekort van veel ouderen nog verder vergroot.

Gert Schuitemaker van Ortho magazine waarschuwt al vele jaren in zijn magazine Ortho voor de problemen mbt cholesterolverlagers en cholesterol verlagende margarines maar is een roepende in de woestijn. De reguliere media zwijgen helaas wederom in alle talen. Een herhaling van wat je zag tijdens de Mexicaanse griep hoax. In plaats van zelf op onderzoek te gaan papagaait men de gevestigde medische experts na. Een kritisch geluid is dan ook zelden te horen. Er zijn uitzonderingen zoals de onderzoeksjournalisten Melchior Meijer en Joop Bouma (Trouw) die het wel durven op te nemen tegen de machtige monopolisten.

Steeds meer wetenschappers durven uit de pharmaceutische kast te komen en uitten kritiek op deze massale vorm van kwakzalverij. Dr. Uffe Ravnskov is een Zweedse arts/clinicus/onderzoeker die al jaren de cholesterol mythe aanvalt. Zowel via wetenschappelijk artikelen als via internet is hij het gevecht aangegaan met de cholesterolmaffia. Uit zijn laatste boek de volgende informatie:

 

Boek - Feiten en fabels over cholesterol

Onthullingen over het grootste medische en commerciële bedrog van deze tijd

Dr. Uffe Ravnskov vond het na vele jaren studie tijd worden om de feiten en fabels over cholesterol naar buiten te brengen. Het feit dat miljoenen mensen ten onrechte cholesterolverlagers slikken - het nummer één medicijn in de wereld - moet doorbroken worden. In een prettig leesbaar boek beschrijft dr. Uffe Ravnskov hoe onderzoeken worden verdraaid ten gunste van de farmaceutische industrie. De consument moet al deze feiten weten en aan zijn of haar gezondheid denken, i.p.v. de kas van de farmaceuten spekken. Dr. Ravnskov stelt vele 'wist je dat-vragen' die voor de consument angstvallig worden weggehouden door de industrie.

Wist je ...
... dat je je geheugen kunt verliezen of agressief kunt worden, of zelfs suïcidaal, als je je cholesterol te veel verlaagt?
... dat je, wanneer je tot het mannelijk geslacht behoort, impotent kunt worden wanneer je je cholesterol verlaagt?
... dat door lage cholesterol het risico toeneemt dat je kanker krijgt?
... dat oudere mensen met hoge cholesterol het langst leven?
... dat veel van deze feiten al decennialang gepresenteerd zijn in wetenschappelijke tijdschriften en boeken, maar zelden door de voorstanders van de cholesterolhypothese aan het grote publiek verteld worden?
... dat de cholesterolcampagne immense rijkdom creëert voor onderzoekers, artsen, medicijnfabrikanten en de voedingsindustrie?
... dat je de volgende bijwerkingen kunt krijgen als je cholesterolverlagende medicijnen slikt: je ziek voelen, spierpijn, spierzwakte, koorts, misselijkheid, braken, buikpijn, verstopping, winderigheid, misselijkheid, zuurbranden, diarree, hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, slapeloosheid, een gevoel van zwakte, huiduitslag, jeuk, pijn op de borst, rugpijn, gewichtstoename, geheugenverlies, leverontsteking en tientallen andere aandoeningen?

Over de auteur: Uffe Ravnskov werd in 1934 geboren in Kopenhagen, Denemarken. Hij studeerde in 1961 af aan de Universiteit van Kopenhagen als MD (Doctor of Medicine), maar heeft de meeste tijd als clinicus en onderzoeker in Zweden gewerkt, waar hij zijn PhD (Doctor of Philosophy) behaalde aan de Universiteit van Lund.

cholesterol.jpg (23725 bytes)

Dit nieuwe boek met de feiten lezen? Klik hier voor meer informatie

Wat veel mensen vergeten is het feit dat dit soort medicijnen en margarines voor een scala aan problemen veroorzaken. Aan deze nieuwe kwalen is uiteraard weer goed te verdienen dus moet je eigenlijk zien als een soort koppelverkoop. Je maakt mensen bang voor een lichaamseigen stof die de bouwsteen is van je cellen en verlaagt de aanmaak daarvan. Doordat je de aanmaak van cholesterol verlaagt verlaag je ook bijvoorbeeld de aanmaak van Q10, de energiefabriek in je cellen. Dus op celniveau haal je bouwstenen weg maar ook de energiefabriekjes.

Wat deze akties opleveren is natuurlijk eenvoudig te voorspellen. Een versnelde veroudering van het lichaam voor verlaagde cholesterolwaardes, verlaagde Q10 en door de margarines dan als klapstuk verlaagde opname van vitamine A en D.

Maar wat veel mensen vergeten is dat de bouwsteen van vitamine D (de grote kankerremmer) ook weer datzelfde cholesterol. En laat nu juist ouderen vaak al rondlopen met chronische lage D waardes.

Uit een recente studie blijkt dat mensen met diabetes verlaagde cholesterolwaardes in de hersenen hebben die voor klachten kan zorgen die vroeger werden gekoppeld aan de verstoorde glucosewerking. En wat geven we mensen met diabetes? Juist, preventief cholesterolremmers. En het wordt nog erger. Langdurig gebruik van metformin (link) kan zorgen voor een vitamine B12 gebrek. Ook maagzuurremmers kunnen zo'n tekort veroorzaken. En laat nu die B12 ook weer cruciaal zijn voor oa je spieren, hersenen en zenuwgestel.

Zoals je ziet is het een groot kaartenhuis, je denkt ongestraft iets te corrigeren in de hoop het kaartenhuis sterker te maken. Wat men vergeet is dat we door medicatie steeds meer kaartjes weghalen, dus de basis van het hele systeem. Wat cholesterolremmers in feite doen is het veroorzaken van een versnelde celveroudering. Wil je meer weten over deze kant lees dan dit artikel eens:

Hoe Statines in werkelijkheid werken, verklaart waarom ze niet echt werken

Elk individu krijgt hooguit slechts één kans om oud te worden. Wanneer je ervaart dat je lichaam uit elkaar valt, is het gemakkelijk voor te stellen dat dit komt omdat je ouder wordt. Ik denk dat de beste manier om statine gebruik te karakteriseren het feit is dat het je snel oud laat worden. Mobiliteit is het grote wonder in dieren dat cholesterol mogelijk heeft gemaakt.

Door het onderdrukken van de cholesterol synthese, kan het medicijn statine de mobiliteit vernietigen. Geen enkele studie heeft aangetoond dat statines de algemene doodsoorzaak in statistieken verbeteren. Er bestaat echter geen twijfel dat statines uw resterende dagen op aarde een stuk minder aangenaam maken dan anders mogelijk zou zijn.

Om de kwaliteit van leven te optimaliseren, de levensverwachting te verhogen en hart- en vaatziekten te voorkomen, heb ik een simpel advies: besteedt veel tijd buitenshuis; eet gezond, eet cholesterol-verrijkt dierlijk voedsel zoals eieren, lever en oesters; eet gefermenteerd voedsel zoals yoghurt en zure room; eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan zwavel zoals uien en knoflook. En tot slot, zeg "Nee, Bedankt" tegen uw arts als statin gebruik adviseert.

Lees hier het gehele artikel

 

Goed voor hart en bloedvaten?

Cholesterolremmers in voeding is de handel van de voedingsindustrie die ook de verzadigde vet en cholesterol mythe in stand probeert te houden. Melchior Meijer schreef hier al jaren geleden een pittig stuk over. Het Voedingscentrum oefent dan meteen druk uit op de main stream media. Met destijds een ex Unilever medewerksters aan het hoofd ook niet zo verrassend. Het "Haagsche" centrum zou beter onder de naam Voedingsindustriecentrum kunnen gaan werken, die naam dekt nl beter de lading. Wat Melchior oa concludeerde in zijn artikel:

  • Veertig jaar propaganda ten spijt is nooit wetenschappelijk aangetoond dat verzadigd vet atherosclerose en hart- en vaatziekten veroorzaakt.
  • Margarinefabrikant Unilever houdt ons sinds midden jaren ’60 voor dat we verzadigd vet zoveel mogelijk moeten vervangen door onverzadigd vet, vooral door het cholesterolverlagende linolzuur. Hierdoor zou het risico op hart- en vaatziekten worden verminderd. Bij het verspreiden van deze boodschap wordt de industrie geholpen door de Nederlandse Hartstichting en het Voedingscentrum.
  • Wetenschappelijk onderzoek wijst sinds midden jaren ’80 uit dat de westerse bevolking juist te véél linolzuur binnenkrijgt en dat dit leidt tot een cascade van ongunstige fysiologische reacties. Daardoor ontstaat ondermeer een verhoogd risico op juist hartinfarcten. Amerikaanse, Franse en Japanse experts waarschuwen daarom voor het gebruik van extra linolzuur.
  • Unilever – producent van het linolzuurrijke Becel – noemt deze autoriteiten bij monde van een woordvoerder ‘hittepetitten’. Ook de Nederlandse Hartstichting, promoter van Becelproducten, doet het onderzoek van deze experts af als ‘niet relevant’.
  • Linolzuur concurreert in het lichaam met een ander vetzuur: alfa linoleenzuur. Van alfa linoleenzuur is onomstotelijk aangetoond dat het fatale hartinfarcten voorkomt. De meeste mensen krijgen te weinig alfa linoleenzuur. Door veel linolzuur te consumeren, wordt hun relatieve gebrek aan alfa linoleenzuur nog groter.
  • Unilever lijkt een Nederlandse studie naar het beschermende effect van alfa linoleenzuur te hebben gemanipuleerd. Het bedrijf weigerde Groningse onderzoekers een margarine met weinig linolzuur te verschaffen. Op die manier bleef het schadelijke effect van extra linolzuur – dat in buitenlandse studies reeds was aangetoond – onder de radar.

Wil je het complete artikel lezen klik dan hier.

 

De waarheid over cholesterol

1. Cholesterol is geen dodelijk gif, maar van vitaal belang voor de constructie en het functioneren van alle lichaamscellen. Cholesterol is ‘goed’ noch ‘slecht’. Het cholesterolgehalte van het bloed wordt bepaald door talrijke factoren, zoals stress, lichamelijke activiteit, gewichtsverandering en roken.

2. Een hoog cholesterol veroorzaakt atherosclerose (‘aderverkalking’) en hartinfarcten, zo wordt algemeen beweerd. Talrijke studies hebben echter laten zien dat mensen met een laag cholesterol net zo veel aderverkalking ontwikkelen als mensen met een hoog cholesterol.

3. Ons lichaam produceert 3 a 4 keer zoveel cholesterol als we met de voeding binnen krijgen. De productie stijgt wanneer we te weinig cholesterol eten en neemt af zodra onze voeding meer cholesterol bevat. Dit verklaart waarom het zo moeilijk is het cholesterolgehalte met de voeding te beinvloeden.

4. Cholesterol en verzadigd vet in de voeding hebben niets te maken met de ontwikkeling van atherosclerose of het risico op een hartinfarct. Meer dan 30 wetenschappelijke studies hebben bijvoorbeeld aangetoond dat infarctpatiënten in de periode voorafgaand aan hun infarct niet meer vet hebben gegeten dan gezonde mensen.

5. Cholesterolverlaging met de medicijnen die werden gebruikt vóór de introductie van de statines, kan het risico te overlijden aan een hartinfarct niet verlagen; bovendien zijn deze medicijnen schadelijk voor de gezondheid en kunnen ze het leven verkorten

6. De nieuwe klasse cholesterolverlagers, de statines, verlagen het risico op een hartinfarct, maar het effect is erg zwak en heeft niets met cholesterolverlaging te maken. Helaas zijn statines ook kankerverwekkend, tenminste in proefdieren. Of ze ook voor mensen kankerverwekkend zijn, weten we nog niet zeker, omdat de statines pas tien jaar worden gebruikt. Roken leidt ook niet binnen tien jaar tot longkanker.

7. Een hoog cholesterolgehalte is een risicofactor voor minder dan 10 % van degenen die overlijden aan een hartinfarct. Daarentegen beschermt een hoog cholesterol tegen infecties en leven oudere mensen met een hoog cholesterol langer dan oudere mensen met een laag cholesterol.

8. Veel van deze feiten zijn gedurende de laatste decennia gepresenteerd in wetenschappelijke tijdschriften en boeken, maar slechts weinigen zijn ervan op de hoogte.

9. De reden dat het publiek, artsen en de meeste onderzoekers hier nog nooit van hebben gehoord, is dat studies die de cholesterolhypothese tegenspreken, worden genegeerd of verkeerd worden geciteerd in de wetenschappelijke literatuur.

De onderbouwing lezen? Klik dan hier

 

Boek - De cholesterol maffia?

Het streven naar cholesterolverlaging is voor de farmaceutische industrie, artsen en de margarinefabrikanten een miljardenbusiness geworden, maar volgens de inzichten van prof. Hartenbach en enkele andere belangrijke wetenschappers volstrekt overbodig, schadelijk en vaak zelfs levensgevaarlijk. Het medicijn Lipobay heeft met een aantal dodelijke slachtoffers het publiek weliswaar opgeschrikt, maar slechts weinigen weten hoe groot de misleiding door de 'cholesterolmaffia' werkelijk is. In dit voor het grote publiek geschreven boek veegt prof. Hartenbach de vloer aan met de heersende opvattingen over cholesterolverlaging en benadrukt hij juist de grote betekenis en de positieve invloed van cholesterol op onze stofwisseling. Hij levert het bewijs dat arterio-sclerose en hartinfarcten niets met cholesterolniveaus te maken hebben en geeft aan hoe we deze ziekten kunnen voorkomen.

Wil je dit boek lezen? [Link]