boter

 

Een oud Chinees spreekwoord zegt: Als iemand iets waardevols met je deelt en jij kunt er je voordeel mee doen, heb je de morele verplichting om dit te delen met anderen.... 

margarine en boter

Margarine versus boter 
Margarine was origineel gemaakt om kalkoenen vet te mesten. Toen bleek dat de kalkoenen eraan overleden, wilden de investeerders die de research hadden betaald hun investering terug en staken de koppen bij elkaar om te bespreken hoe ze alsnog hun geld konden terugkrijgen. Het originele product was wit van kleur en had geen enkele voedingswaarde. Dus voegden ze wat gele kleurstof toe en verkochten het aan de consument om te gebruiken in de plaats van boter! Wat vindt je daarvan...is dat geen slimme oplossing...gewoon wat kleur- en smaakstoffen toevoegen en klaar is kees! 

Weet jij... het verschil tussen boter en margarine? 
Lees door tot het einde...het wordt reuze interessant... 
- Beiden hebben dezelfde hoeveelheid aan calorieën. 
- Boter heeft een ietsie pietsie hogere hoeveelheid verzadigd vet, namelijk 8 gram tegenover 5 gram voor margarine. 
- Volgens een recente medische studie aan Harvard verhoogd het eten van margarine de kans op hartziekten bij vrouwen met 53% tegenover het eten van dezelfde hoeveelheid boter. 
- Het eten van boter verhoogt de opname van vele andere voedingstoffen in voeding. 
- Boter heeft vele gezondheidsvoordelen voor het lichaam; margarine heeft er maar enkele en dan nog alleen omdat ze extra zijn toegevoegd. 
- Boter smaakt zoveel beter dan margarine en het kan de smaak van andere voedingstoffen verhogen. 
- Boter bestaat al sinds eeuwen, terwijl margarine nog geen 100 jaar bestaat. 

En nu de margarine.... 
- Margarine bestaat uit zeer grote hoeveelheden transvetzuren. 
- Het verdriedubbelt de kans op ziekten aan de kransslagaders. 
- Het verhoogt het gehalte aan lipoproteïne-a en dus de kans op arteriosclerose. 
- Vervijfvoudigt de kans op kanker. 
- Verlaagt de kwaliteit van moedermelk. 
- Ondermijnt het immuunsysteem. 
- Verlaagt de insuline respons. 

En hier is het meest interessante, maar ook beangstigende feit... 
De samenstelling van margarine verschilt maar 1 molecule met plastic en heeft 27 ingrediënten die ook in verf zitten.... 
Deze twee factoren alleen al waren voor mij genoeg om margarine, en alle andere producten die gehydrogeneerd zijn, te vermijden voor de rest van mijn leven (gehydrogeneerd wil zeggen: producten waarvan de moleculaire structuur en/of samenstelling is gemodificeerd) 

Probeer dit thuis even 
Koop een kuipje margarine en zet het open in je garage of op een andere schaduwrijke plek. Binnen enkele dagen kun je het volgende constateren: 
- Geen vlieg, zelfs niet die vervelende fruitvliegjes, zullen er op af komen. Dit zegt toch al wat, niet? 
- Het gaat niet rotten of vies ruiken, dit komt omdat het totaal geen voedingswaarde heeft. 
- Niets kan er op groeien, zelfs die minuscule kleine micro-organismen kunnen hier geen groeiplekje op vinden. 
- Waarom...? Omdat het bijna plastic is. 
- Zou jij je tupperware bakje smelten om op je boterham te smeren? Nee toch? 

Geef de boter even door wil je!