Dierenleed

'

http://www.vlees.us/#dierenleed

 

DE FEITEN OP EEN RIJTJE:

1- Vlees eten is onnatuurlijk
2- Vlees eten is onnodig
3- Vlees eten is ongezond
4- Vlees eten is voor de dommen
5- Vlees eten is de oorzaak van veel dierenleed
6- Vlees eten is de oorzaak van veel luchtvervuiling
7- Vlees eten is de oorzaak van veel grondwatervervuiling
8- Vlees eten is de oorzaak van veel voedselverspilling
9- Vlees eten is de oorzaak van veel drinkwaterverspilling
10- Vlees eten is de oorzaak van veel energieverspilling
11- Vlees eten is de grootste bedreiging van het milieu
12- Vlees eten is de oorzaak van honger in de 3e wereld
13- Vlees eten kost veel meer dan u denkt !

14- Vlees eten is LEVENSGEVAARLIJK ! MRSA video ZEMBLA
15- Vlees eten is DODELIJK ! ESBL Bacterie video ZEMBLA

WAT ZOU ER VERANDEREN ALS WE GEEN DIEREN MEER ZOUDEN ETEN ?


VLEES ETEN IS ONNATUURLIJK

In vrijwel ieder discussie over het eten van vlees komt al gauw de vraag op of de mens van nature een vlees-eter (carnivoor), planten/vruchten-eter (herbivoor/frugivoor) of alles-eter (omnivoor) is. Vegetariers houden dan meestal vast aan de stelling dat de mens herbivoor is en mensen die nog vlees eten houden vol dat de mens een omnivoor is. De laatsten gebruiken dan vaak argumenten als "De mens heeft altijd vlees gegeten" of "In vlees zitten stoffen die de mens nodig heeft en die niet in planten zitten". Het argument dat de mens "altijd" vlees heeft gegeten is natuurlijk op niets gebaseerd. Hoe lang is "altijd" ? Wat weten wij van de voeding van mensen van b.v. 20.000 jaar geleden ? Of van 100.000 jaar geleden ? En als "de mensen" toen al vlees aten, gold dat dan voor alle mensen ? En hoeveel vlees aten ze dan ? En als ze dat al deden was dat dan omdat er op dat moment niets anders te eten was (Eskimos b.v.) ? Kortom, dit is geen feitelijk argument, maar eerder een gemakkelijke dooddoener om de discussie in de door de vlees-eters gewenste richting te sturen. Volgens de wetenschap is de mens geevolueerd uit de apen en op een sporadische uitzondering na zijn alle apen herbivoor of frugivoor. Ook het argument dat er in vlees "stoffen" zouden zitten die niet in planten voorkomen en die voor de mens onontbeerlijk zouden zijn, is natuurlijk op niets gefundeerd. Dit wordt alleen al overduidelijk bewezen door het feit dat er vele honderden miljoenen vegetariers met een prima gezondheid op de aarde rondlopen ! Ook vele topsporters zijn  vegetarier (zie bij ONNODIG). De enig juiste manier om vast te stellen of de mens een vlees-eter of een alles eter is, is een analyse van het menselijk lichaam in vergelijking met dat van zuiver plantenetende dieren en alles etenden dieren. Deze analyse leidt slechts tot 1 conclusie:

De mens is een herbivoor.

John Coleman: Comparative Anatomy & Taxonomy

Comparative anatomy works on the simple and demonstrable fact that the biological form usually defines function. Human is closest to frugivore animals (fruit eaters), from the anatomic and taxonomic point of view. Individual features, or species may break the rules, but a look at many factors will reveal a species true biological role. Certainly science does not really validate the typical vegan diet, as this serves cultural imperitives. Science provides us with an indicator of human nutrition which was not established by culture, but is certainly that of a herbivore or frugivore and not a carnivore or omnivore.

Feature Carnivore Herbivore Omnivore Human
Facial Muscles Reduced to allow wide mouth gape Well-developed Reduced Well-developed
Jaw Type Angle not expanded Expanded angle Angle not expanded Expanded angle
Jaw Joint Location On same plane as molar teeth Above the plane of the molars On same plane as molar teeth Above the plane of the molars
Jaw Motion Shearing;
minimal side-to-side motion
No shear;
good side-to-side,
front-to-back
Shearing;
minimal side-to-side
No shear;
good side-to-side,
front-to-back
Major Jaw Muscles Temporalis Masseter and pterygoids Temporalis Masseter and pterygoids
Mouth Opening vs. Head Size Large Small Large Small
Teeth: Incisors Short and pointed Broad, flattened and spade shaped Short and pointed Broad, flattened and spade shaped
Teeth: Canines Long, sharp and curved Dull and short or long (for defense), or none Long, sharp and curved Short and blunted
Teeth: Molars Sharp, jagged and blade shaped Flattened with cusps vs complex surface Sharp blades and/or flattened Flattened with nodular cusps
Chewing None; swallows food whole Extensive chewing necessary Swallows food whole and/or simple crushing Extensive chewing necessary
Saliva No digestive enzymes Carbohydrate digesting enzymes No digestive enzymes Carbohydrate digesting enzymes
Stomach Type Simple Simple or multiple chambers Simple Simple
Stomach Acidity Less than or equal to pH 1 with food in stomach pH 4 to 5 with food in stomach Less than or equal to pH 1 with food in stomach pH 4 to 5 with food in stomach
Stomach Capacity 60% to 70% of total volume of digestive tract Less than 30% of total volume of digestive tract 60% to 70% of total volume of digestive tract 21% to 27% of total volume of digestive tract
Length of Small Intestine 3 to 6 times body length 10 to more than 12 times body length 4 to 6 times body length 10 to 11 times body length
Colon Simple, short and smooth,
no fermentation
Long, complex; may be sacculated, may ferment Simple, short and smooth,
no fermentation
Long, sacculated,
may ferment
Liver Can detoxify vitamin A Cannot detoxify vitamin A Can detoxify vitamin A Cannot detoxify vitamin A
Kidney Extremely concentrated urine Moderately concentrated urine Extremely concentrated urine Moderately concentrated urine
Nails Sharp claws Flattened nails or blunt hooves Sharp claws Flattened nails
Thermostasis Hyperventilation Perspiration Hyperventilation Perspiration

 

zie ook: http://www.sailsarana.com/whocares%20files/anatomy.pdf voor het volledige onderzoeksrapport. 







VLEES ETEN IS ONNODIG

Dat vlees eten absoluut niet nodig is om gezond te leven, wordt natuurlijk al duidelijk bewezen door de vele honderden miljoenen vegetariers en veganisten in de wereld (alleen in Nederland al bijna 1 miljoen). Voor die mensen die nog niet overtuigd zijn, hierbij enkele van de vele topsporters die vegetarisch leven.

 Bill Pearl (Mr.Universe Bodybuilder) 55 jaar 
 Billy Jean King (Tennis Kampioen) 
 Carl Lewis (Olympisch renner & Ver-springer) 
 Martina Navratilova (tennis Champion) 
 Killer Kowalski (Professional Wrestler) 
 Hank Aaron (Home-run Kampioen) 
 Edwin Moses (Olympisch Hordenloper) 
 Boris Becker (Wimbledon Champion) 
 Dave Scott (6 keer Iron Man Triatlon Winner) 
 Paavo Nurmi (Hardloper en Speerwerper) 

en veder:

Bill Pearl (Bodybuilder, Mr. Universum), Al Beckles (Body Builder), Chris Campbell (Wrestler - Weltmeister 1980), Andreas Cahling (Body Builder), Louis Freitas (Bodybuilder), Murray Rose (Olympiasieger/Schwimmen), Emerich Rath (Schwergewichtweltmeister Ringen), Bertil Järlaker (Weltrekordler Marathon), Ebele Ridgely (Gewinner der Karate Weltmeisterschaft der US Karate Vereinigung), Sharon Hounsell (Bodybuilding - Miss Wales), Donnie LaLonde (Früherer Box Weltmeister), Beat Gähwiler (mehrfacher Schweizermeister im Zehnkampf), Cory Everson (Bodybuilderin, Ms. Olympia 6 mal), Killer Kowalski (Wrestler), Lindford McFarquar (Body Builderin), Hank Aaron (US Baseball Star), Ingra Marneke (Mehrfache deutsche Meisterin,Diskuswurf), Frogund Widmeyer (Meisterin,Rhytmischer Sport), Stefan Herrman (Deutscher Tennismeister 1982), Li Ning (6 fache Gewinnerin der Turnweltcups), Lindford McFarquar (Body Builderin), Monika Montsho (Gewichtheben), Roy Hinnen (vierfacher CH-Meister), B. J. Armstrong (US Basketball Star), Boris Becker (Tennis), Sorya Bonali (Eisläuferin), Les Brown (Läufer), Peter Burwash (Tennis), Joanna Conway (Eisläuferin), Sylvia Cranston (Triathletin), Sally Eastall (Marathonläuferin, vegan), Di Edwards (Läufer, Olympia Semifinalist), Katie Fitzgibbon (Marathon-läuferin), Clare Francis (Segeln), Carol Gould (Marathonläufer), Estelle Gray (Radfahrerin), Sammy Green (Läufer), Ruth Heidrich (Marathonläuferin, vegan), Sally Hibberd (Britische Mountain Bike Meisterin), David Johnson (BAA Coach), Kathy Johnson (Turnerin, Olympia), Alan Jones (Britischer Schispringerer), Billie Jean King (Tennis), Jack LaLaine (Fitness Guru, vegan), Silken Laumann (Rudern, Olympia), Judy Leden (Britische, Europa-Weltmeisterin im Hängegleiten), Marv Levey (Buffalo Bills Coach), Jutta Müller (Mehrfache Weltcup-Siegerin im Windsurfen), Jack Maitland (Triathlet), Cheryl Marek (Radfahrer), Kirsty McDermott (Läuferin), Robert Millar (Radfahrer), Edwin Moses (Läufer), Martina Navratilova (Tennis), Paavo Nurmi (Speerwerfer), Dennis Rodman (Basketball, Chicago Bulls), Dave Scott (Fünffacher Sieger des Ironman Triathlon, vegan), Jonathon Speelman (Schach), Lucy Stephens (Triathletin, vegan), Kirsty Wade (Läuferin), Bill Walton (Basketball). u.v.a 





VLEES ETEN IS ONGEZOND

VLEES IS DE OORZAAK VAN ALLE HART EN VAATZIEKTES !! 
Zie VIDEO ONGEZOND 
VLEES IS DE OORZAAK VAN RESISTENTIE TEGEN ZIEKTES !!
Zie VIDEO ANTIBIOTICA IN VLEES

Enkele krantenartikelen die bewijzen dat vlees een bron is van ziekte, kanker en dood:

1-Minder kanker en andere ziektes bij vegetariërs
Vegetariërs hebben 40 procent minder kans op kanker dan mensen die vlees eten. Dat blijkt uit een rapport van Britse en Nieuwzeelandse onderzoekers die zesduizend vegetariërs en vijfduizend vleeseters en vrienden en verwanten onderzochten. Vegetariërs blijken ook minder risico te lopen om te overlijden aan hartkwalen. Niet-vleeseters vertoonden opvallend lagere sterftecijfers dan vleeseters door de belangrijkste doodsoorzaken: hartkwalen als gevolg van vernauwing van de kransslagaders en kanker, aldus het rapport.

2- Vegetarisch = Gezond
Vegetariërs zijn gezonder en leven langer dan hun vleesetende medemens, zo blijkt uit onderzoek van het Duitse Kankeronderzoeksinstituut (Heidelberg). Medici van dit instituut volgden gedurende 11 jaar ruim 1900 vegetariërs. Deze bleken zelden last te hebben van chronische klachten als Angina Pectoris en hoge bloeddruk. Bovendien stierven er in die periode half zoveel mensen als in een vergelijkbare niet-vegetarische controlegroep. Het percentage dodelijke hartinfarcten was nog lager.  Vooral mannen profiteren van vleesloze voeding: zij hebben daardoor 50% minder kans (vrouwen 25%) op tumoren of kanker. (Bild der Wissenschaft).

3- Vegetariers leven gezonder en langer
Vegetariërs beweren al jaren dat hun vleesloos dieet een gezondere levensstijl met zich meebrengt. Maar die stelling is moeilijk te bewijzen. Het probleem is dat wanneer men een groep vegetariërs vergelijkt met een groep vleeseters, en de eerste groep minder vaak ziek blijkt te zijn en langer blijkt te leven, dit niet zonder meer door het verschil in eetgewoonten hoeft te komen. Vegetariërs verschillen namelijk ook in andere opzichten van de rest van de bevolking. Een voorbeeld: vegetariërs roken gemiddeld minder en drinken minder alcohol. Dit maakt het moeilijk om de invloed van alleen het ontbreken van vlees in het dieet te bepalen. Aan alle twijfels lijkt nu echter een eind gekomen te zijn. Door onderzoekteams in Engeland en Nieuw-Zeeland is een vergelijkende studie verricht onder 6000 vegetariërs.Het ging hier om vrijwilligers die vervolgens nog eens 5000 vlees etendevrienden en kennissen rekruteerden voor de controlegroep. Hierdoorwas de levensstijl van beide groepen identiek, behalve dan dat de enegroep wèl vlees at en de andere niet. De onderzoekers hielden ookrekening met rookgewoonten, gewicht en sociaal-economische status.Uit resultaten die onlangs in The British Medical Journal zijn gepubliceerd blijkt onomstotelijk dat vegetariërs 40 procent minder kanshebben op het krijgen van kanker en dat hun sterftekans ook beduidend kleiner is.


  vlees 1   Vlees 2

 

  VLEES 3

Het mag duidelijk zijn dat de anatomie genoeg zegt over waarom het ongezond is om vlees te eten. Het snel ontbindende vlees zit veel te lang in de darmen en tijdens het moeizame verteren van het vlees komen er schadelijke gifstoffen vrij. Deze giffen tasten o.a. de nieren aan. Deze organen zijn erg belangrijk voor het zuiveren van het bloed en kunnen dus na verloop van tijd hun werk niet goed meer doen en je snapt dat er daardoor een soort kettingreactie ontstaat en jouw mooi lijfje ziek wordt van binnen. Zelfs bij mensen die weinig vlees eten moeten de nieren drie maal zo hard werken als bij vegetariërs.

Hetzelfde geldt voor het hart en de vaten. De overdaad aan vet in het vlees kan het lichaam niet aan tijdens het verteren en je krijgt dan dus een ‘vet’ hart en zo’n goor en vooral gevaarlijk laagje aan de binnenkant van je vaten waardoor je dichtslibt met alle gevolgen van dien.

Het is ook aangetoond dat kanker en het eten van vlees nagenoeg hand in hand gaan. Bij vrouwen met borstkanker is aangetoond dat als ze stopten met het eten van vlees en meer vezels en groenten tot zich namen na drie (!) maanden de borststructuur al veranderd was en de kankercellen geen aanhechtingsplaats meer hadden. 

Vlees vormt nl. tijdens de vertering metabolische steroïden die kankerverwekkende eigenschappen bezitten.



Vlees eten is voor de dommen

Kinderen met een hoog IQ hebben een grotere kans om later vegetariër te worden dan kinderen met een lage intelligentie. Logisch natuurlijk. Slimme kinderen denken gewoon meer en beter na over dergelijke zaken. En dus komen zij eerder tot het besluit vegetarisch te gaan eten. Dat IQ samenhangt met vegetarisme is de uitkomst van een Brits onderzoek onder ruim 8000 mannen en vrouwen van dertig jaar oud. Het wetenschappelijke team ontdekte dat mensen die op hun dertigste vegetarisch waren, gemiddeld vijf punten hoger dan het gemiddelde hadden gescoord op de IQ-test die ze maakten toen ze tien jaar oud waren. Hoe hoger het IQ, hoe groter de kans dat ze er op latere leeftijd voor kozen geen vlees meer te eten. Bij een stijging van de IQ-score met vijftien punten, steeg de kans dat iemand vegetariër is met 38 procent. Volgens de onderzoekers kan dit ook deels verklaren waarom mensen met een hoger IQ vaak gezonder leven dan mensen die minder intelligent zijn. Een vegetarisch dieet zou namelijk kwalen als hartziekten en overgewicht beter bestrijden dan een gewoon voedingspatroon. Twintig jaar na de IQ-test zeiden 366 van de 8179 onderzochte personen dat ze vegetariër waren geworden. Vegetarische mannen hadden een gemiddelde IQ score van 106 tegenover 101 voor niet-vegetarische mannen. Bij vrouwen was dat respectievelijk 104 tegenover 99. De onderzoekers geven toe dat de verschillen ook te maken hebben met opleidingsniveau en sociale klasse, maar zelfs nadat ze de score daarop hadden aangepast, bleef het verschil opvallend groot. Vegetariërs zijn volgens de onderzoeker het vaakst een hoger opgeleide vrouw uit een hogere sociale klasse. Bron: planet

 

 

 

Vlees eten veroorzaakt veel dierenleed

Wanneer u een varken (1 van de meest intelligente dieren) 6 maanden tussen wat ijzeren buizen zou zetten waardoor het zich niet eens kan omdraaien, wanneer u zes kippen in een klein draadgazen kooitje zou persen, wanneer u een gans in een al even klein kooitje zou proppen en hem een paar maal per dag een grote hoeveelheid voer door een buis in zijn maag zou persen en u zou dit alles doen binnen zicht afstand van uw omgeving, zou die gehele omgeving vol afschuw over uw gedrag praten. Toch is dit wat dagelijks op zeer grote schaal gebeurt ten behoeve van het tongetje van de vleeseters. 

Leghennen, kalkoenen, konijnen, mestvarkens, parelhoenders, kwartels e.d. worden in zogenaamde batterijen opeengepakt. Mestkalveren en fokzeugen zitten in nauwe hokken of boxen, vastgebonden met kettingen zodat ze zich niet kunnen draaien. Door plaatsgebrek en overmatig mesten vervormen hun wervels,ontstaan pootgebreken, springen slagaderen, treden open voetzolen en verlammingen op. Kippensnavels worden afgebrand, braadkuikenvleugeltjes gekortwiekt, varkensstaarten afgeknipt, beertjes zonder verdoving gecastreerd. De dieren zitten vaak in het donker, krijgen krachtvoer met kopersulfaat, worden volgespoten met antibiotica en groeibevorderende middelen, waaronder hormonen. Ofwel sterven ze voortijdig door infecties of stress bij het transport, ofwel worden ze zonder verdoving afgemaakt. Haankuikens worden (vaak half) verstikt met koolzuurgas in plastic zakken, forellen en meervallen op ijs gestort, palingen in zaagsel gestopt of met zout bewerkt om de huid los te branden.

Op enkele trieste sukkels, die het allemaal niets kan schelen wat er met dieren gebeurt, na, zijn de meeste mensen "tegen" de verschrikkingen van de bio-industrie. Vaak zeggen ze dat ze best wat meer zouden willen betalen voor vlees afkomstig van dieren die een "goed" leven hebben gehad en, zoals vroeger, gewoon buiten hebben gelopen. Het is duidelijk dat mensen die dat zeggen zichzelf voor de gek houden. Niet alleen is het een raadsel waarom dan nog steeds 95% van het verkochte vlees uit de bio-industrie afkomstig is, maar bovendien zou het volstrekt onmogelijk zijn om de honderden miljoenen dieren die nu in Nederland in de bio-industrie gehouden worden allemaal vrij buiten te laten lopen. Niet alleen zou dit zeer veel ruimte vragen, maar ook zou dit een enorme vervuiling van het grondwater en een vreselijke stank over grote gebieden ten gevolge hebben. Nog afgezien van de problemen bij het vangen van vrij rond lopende dieren en het lawaai. Iemand die ECHT bezwaar heeft tegen de bio-industrie heeft slechts 1 keuze: Verminderen of stoppen met vlees eten ! 

Als u niet te laf bent om te zien hoe de dieren moeten lijden voor het genot van uw tongetje, kijk dan een bij LINKS / Alles over ...




Vlees eten veroorzaakt veel luchtvervuiling

De veehouderij is met 61% veruit de grootste bron van de zure neerslag die bossen en heide ernstig aantast, zelfs nog ver boven het verkeer (18%).
BROEIKASEFFEKT
Het milieu staat mondiaal onder druk. In b.v. Nederland met zijn zeer intensieve landbouw, levert de melkveehouderij wel een heel belangrijke bijdrage aan diverse problemen: o.a. ruim 60% van het mestoverschot, en het grootste deel van de verzurende ammoniak-emissie.
Een recente publikatie wijst erop dat de methaan die wordt gevormd in de spijsvertering van de vele tientallen miljoenen koeien die over de hele wereld worden gehouden, een duidelijke bijdrage levert aan het broeikaseffekt
(New Scientist 7-1-88).
In het algemeen kost de (melk)veehouderij aanzienlijk meer fossiele energie dan de produktie van plantaardige voeding.




Vlees eten veroorzaakt veel grondwatervervuiling

De veehouderij draagt sterk bij aan de vervuiling van het milieu. Stoffen uit de mest komen in regen, rivieren en drinkwater. In Nederland is de vervuiling door de veehouderij groter dan die door het autoverkeer.Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne heeft in een geheime notitie berekent dat er voor een kilo vlees tien kilo mest vrijkomt.Volgens mensen die het kunnen weten, is de veeteelt een van de grootste vervuilers in de wereld. Als gevolg van de grondwatervervuiling neemt de algengroei in het oppervlaktewater toe en dat leidt op zijn beurt weer tot de dood van allerlei waterdieren.Een ander negatief effect van onze vleesconsumptie is dat het grondwater met mest en pesticiden vervuild wordt. 

De uit de mengmest afkomstige nitraten worden slechts in beperkte mate door de bodem vastgehouden. Het directe gevolg hiervan is oppervlakte- en grondwatervervuiling door uitspoeling van de mengmest uit de bodem. Uit de lokalisatie van grondwaterwinningen en de nitraatgevoelige grondwaterlagen, bestemd voor openbare drinkwatervoorziening, blijkt dat er in het Vlaamse land vijf probleemzones zijn : de gemeente Avelgem, de omgeving van Brussel, Zuid-Limburg, Noord-oost Limburg en het Blankaartbekken. In deze zones stellen zich problemen inzake de drinkwaterkwaliteit en bijgevolg ook voor de volksgezondheid (blauwziekte bij baby’s, verhoogd kankerrisico). De zuivering van nitraten uit het drinkwater blijkt daarenboven een kostbare zaak te zijn. De waterleidingsbedrijven maken zich bijgevolg terecht zorgen over de bedreiging van de kwaliteit van het grondwater.




Vlees eten veroorzaakt veel voedselverspilling

Van dezelfde oppervlakte landbouwgrond waarvan 1 persoon met een 'standaard-dieet' (met vlees) kan worden gevoed, kunnen 3-7 vegetariërs of 12-20 veganisten leven. Bij omzetting van graan in dierlijk voedsel gaat van de eiwitten 90% verloren, van de calorieën 96% en van de vezels gaat er zelfs 100% verloren.
Voor veeteelt is er veel grond, voedsel, water en energie nodig, met alle ecologische gevolgen vandien. In de meeste gevallen is veeteelt een onefficiente manier om voeding voor mensen te produceren. Zowat alle dieren die uit de veeteelt komen hebben in hun leven een veelvoud aan voedsel nodig dan datgene wat ze uiteindelijk produceren. Een groot deel goede landbouwgrond wordt momenteel gebruikt om dierenvoeding te produceren terwijl deze grond perfekt gebruikt zou kunnen worden om voedsel, dat geschikt is voor mensen, te produceren. De veeteelt zorgt voor een enorme verspilling van voedsel.
45% van de wereld-graanproductie voeren we op aan het vee. Het zou economischer zijn, wanneer al deze producten rechtstreeks voor menselijke voeding worden benut. 

Wereldwijd voert men jaarlijks 735 miljard kilo graan aan de totale veestapel. Vervoerd in een goederentrein zou deze hoeveelheid in 12,3 miljoen goederenwagons geladen moeten worden. Die trein zou 6 keer de evenaar kunnen omspannen.
Voor de voeding van iedere Nederlander is er in binnen- en buitenland 1,20 hectare land in gebruik, terwijl er per wereldburger slechts 0,2 hectare landbouwoppervlakte beschikbaar is.
In Nederland is ongeveer 1,3 miljoen hectare in gebruik voor de productie van gras en maïs voor het rundvee. Nederland gebruikt naast de eigen grond ook nog evenveel grond in ontwikkelingslanden als Thailand (cassave), Maleisië, Brazilië (soja) en Argentinië voor de productie van veevoer. Voor de geïmporteerde mengvoeders is in andere landen 5,4 miljoen hectare in gebruik.
De grondstoffen voor het kippen- en varkensvoer worden voor ca. 75% uit het buitenland gehaald. Ongeveer één derde daarvan is afkomstig uit derdewereldlanden.





Vlees eten veroorzaakt veel drinkwaterverspilling

Om 0,5 kg vlees te produceren is 100 keer zoveel water nodig als voor 0,5 kg graan. Dit is net zo veel water als een gemiddeld westers gezin in een maand voor het totale huishouden gebruikt. Eén portie rundvlees staat gelijk aan de dagelijkse waterbehoefte van 548 mensen. Met het water dat verspild wordt met alleen de Nederlandse rundvleesconsumptie kan een derde van de wereldbevolking een jaar lang in zijn drinkwaterbehoefte voorzien!
De productie van één pond vlees kost ongeveer 11.250 liter water. Er is veel minder water voor nodig om een vegetariër een jaar lang van voedsel te voorzien, dan dat er nodig is om één maand voedsel voor een vleeseter te produceren.




Vlees eten veroorzaakt veel energieverspilling

Bij de omzetting van plantaardig in dierlijk eiwit gaan veel voedingsstoffen verloren. Met 4 kilo plantaardig eiwit (veevoer) produceer je gemiddeld slechts 1 kilo dierlijk eiwit.
Gemiddeld kost de productie van 1 kilo vlees(waren) 14,7 x meer energie dan de productie van een kilo plantaardige voeding. Om een kilo kalfsvlees te produceren heb je 100 keer zoveel energie nodig als om een kilo aardappels te produceren. Een normale akker met grasland produceert ongeveer 330 kilo vlees. Hetzelfde stukje grond kan ook 40.000 kilo aardappelen produceren. In 1994 voerde Nederland 40% van de eigen graanconsumptie op aan het vee; dat is genoeg voor 44 broden per jaar per Nederlander.
Een vegetarisch menu bespaart dagelijks 5,7% energie





Vlees eten is de grootste bedreiging van het milieu

Er wordt geschat dat het aandeel van de veeteelt in de verdwijning van het tropisch regenwoud 80% is. Het kappen van tropisch regenwoud is veruit de belangrijkste oorzaak van het uitsterven van plant- en diersoorten.
In 1997 produceerde de Nederlandse veestapel 77.093 miljoen kilo mest; genoeg om de hele gemeente Amsterdam met een 25 cm dikke laag te bedekken!
  Enkele algemene effecten van veehouderij op het Nederlandse milieu:
- penetratie van de bodem door stikstof en fosfaat;
- bijdrage aan de zure regen door de uitstoot van ammoniak: 30-35% van de totale zure regenbelasting door Nederlandse emissiebronnen;
- verspreiding van zware metalen (koper, cadmium, zink e.a. via veevoer) en pesticiden in bodem en grondwater;
- belasting van bodem en water door kalium.
Hoeveelheid diergeneesmiddelen die jaarlijks in het milieu belandt: 500.000 kg.
Industriële veeteelt heeft ook een ongunstig effect op het milieu, en niet alleen vanwege de mestoverschotten. Omdat zoveel graan voor veevoer nodig is gaan in de wereld waardevolle natuurlijke gebieden verloren. "In het zuiden van Brazilië is het schitterende subtropische woud van de Uruguay-vallei omgehakt en verbrand om sojabonen te laten groeien, voor veevoer in Europa," aldus de Braziliaanse oud-minister van Milieu José Lutzenberger in een interview. 
Vlees eten is schadelijk voor het milieu. Onze voedselproductie legt een enorm beslag op onze natuurlijke hulpbronnen. Voor de landbouw, de veeteelt en de voedingsindustrie hebben we veel energie, water en land nodig. De productie van vlees pleegt echter een veel grotere aanslag op het milieu dan de productie van groenten en fruit. Dit komt doordat vee veel land nodig heeft om te grazen. Voor dit doel worden duizenden bomen gekapt met als gevolg dat in regenwouden jaarlijks 1.000 tropische dieren uitsterven. Vervolgens wordt het vrijgemaakte land te intensief gebruikt waardoor de woestijngrenzen steeds verder oprukken.






Vlees eten is de oorzaak van honger in de 3e wereld

Na de Tweede Wereldoorlog werd gekozen voor vlees als belangrijkste eiwitbron voor de bevolking. Besloten werd om de in verband daarmee noodzakelijke productiviteitsverhoging in de agrarische sector te realiseren door industrialisatie van het boerenbedrijf.Thans begint men in te zien dat dit beleid niet juist was. Een werkelijke oplossing van het wereld-eiwitprobleem kan alleen worden bereikt door stimulering van de productie en consumptie van plantaardige eiwitbronnen. De bio-industrie is een ramp voor de arme bevolking van de wereld, omdat een groot deel van de wereldproductie van plantaardige eiwitten als veevoer wordt gebruikt. Veel van het aan de dieren in de Nederlandse bio-industrie gevoerde graan wordt verbouwd op landbouwgrond in de derde wereld, grond die daar dus niet gebruikt kan worden om de plaatselijke bevolking te voeden.Het houden van zoveel dieren wereldwijd voor vleesconsumptie, houdt ook in dat er voor die dieren genoeg land moet zijn om op te grazen. Om dit te bereiken worden veel bossen gerooid. Tussen 1960 en 1985, werd bijna 40 % van alle Centraal Amerikaanse regenwouden vernield voor het creëren van grond voor vee. De regenwouden die de 'longen van de wereld vormen', worden op deze manier ernstig bedreigd. Ook worden in die arme landen kleine boertjes vaak gedwongen om veevoer voor onze dieren te kweken, wat weer tot gevolg heeft dat de plaatselijke bevolking zelf niet genoeg voedsel en landbouw grond heeft. Op deze manier worden armoede en honger in dit soort landen in stand gehouden. Het gebruik van landbouwgronden om dieren op te laten grazen is bijzonder nadelig voor de steeds maar sneller groeiende wereldbevolking. Een normale akker met grasland produceert ongeveer 330 kilo vlees. Hetzelfde stukje grond kan ook 40.000 kilo aardappelen produceren.

Ongeveer 800 miljoen mensen – zowat een zesde van de bevolking uit de derde wereld – zijn ondervoed, waaronder 200 miljoen kinderen. Elk jaar sterven meer dan 6 miljoen kinderen aan de gevolgen van ondervoeding. De hongerdood slaat elke 3,6 seconden toe. Dit stemt overeen met een vijftigtal jumbojet vliegrampen per dag zonder overlevenden. 

Ondertussen leven 1,3 miljard runderen, 0,9 miljard varkens, 1,8 miljard schapen en geiten, en 14,1 miljard kippen van ongeveer 76% van alle landbouwgrond op onze planeet. Bovendien wordt gemiddeld 44% van alle graangewassen in de wereld gebruikt als veevoeder. Globaal gezien neemt de teelt van veevoedergewassen (andere dan grassen) ongeveer een kwart van alle beschikbare akkerland in. Op deze gronden kan in vele gevallen plantaardig voedsel voor menselijke consumptie verbouwd worden. 



Vlees eten kost veel meer dan u denkt !

Als een vleeseter een stukje kadaver koopt LIJKT dat tegenwoordig erg goedkoop. Hij/zij kijkt alleen naar de prijs in de winkel. Wat hij/zij daarbij vergeet is dat er via de door hem/haar betaalde belasting zeer grote bedragen naar de vleesboeren verdwijnen middels subsidies en vergoedingen (Nederlandse overheid en Europese Unie) bij de regelmatige uitbraken van dieren ziektes.
Zo heeft de MKZ crisis in 2001 een economische schade van 1,2 miljard euro gekost. (ANP 29 mei 2001). De varkenspest in 1998 koste 1 miljard euro (EU memo 5 december 2001). De vogelpest in 2003 koste 270 miljoen euro (Nederlands Dagblad 18 augustus 2005). 
Ook de EU controle maatregelen op b.v. BSE (97 miljoen/jaar), Scrapie (32 miljoen/jaar), Brucellosis (34 miljoen/jaar), Bovine tuberculose (12 miljoen/jaar) en Rabies (5 miljoen/jaar)  worden natuurlijk uiteindelijk allemaal door de belasting betaler betaald (EU press release 15/10/2004).
EU subsidies op export van slachtvee (60 miljoen/jaar), EU subsidie voor vernieuwing visserijschepen 1,7 miljard euro ! (ANP 13 juni 2006), Subsidie uitkoop IJsselmeer vissers (7 miljoen euro), etc, etc, etc.

Het is vrijwel ondoenlijk om een compleet overzicht van de subsidies en vergoedingen voor de veeteelt en visserij op te stellen, maar het gaat om vele miljarden per jaar. Miljarden die door uw belastingen betaald worden. 

En dan nog de vele miljarden die uitgegeven worden om de gevolgen van grondwatervervuiling, luchtvervuiling en de
uitstoot van broeikasgassen te bestrijden !

Om het maar niet hebben over de nog veel meer miljarden die nodig zijn om de vele ziektes die het gevolg zijn van het eten van vlees te bestrijden !

En wat dacht u van de honderden miljarden (wereldwijd) die de (volgens deskundigen onvermijdelijke) komende vogelgriep pandemie zal gaan kosten !

 





WAT ZOU ER VERANDEREN ALS WE GEEN DIEREN MEER ZOUDEN ETEN ?

 

De voordelen:

  1. De mensen zouden veel gezonder zijn. Darmkanker zou vrijwel tot het verleden behoren. Borstkanker zou 50 % minder voorkomen. Doordat de (westerse-)mens veel minder last zou hebben van overgewicht, zouden de daaruit voortkomende ziektes als diabetes zeer veel minder voorkomen.
  2. De mensheid zou niet meer bang hoeven te zijn voor de uitbraak van een vogelpest pandemie omdat er vrijwel geen contact tussen vogels en mensen zou zijn. Ook zouden we geen kans meer lopen op Creutzfeld-Jacob (en wellicht dementie ?), salmonella besmetting en de gevolgen van de MRSA bacterie.
  3. Het probleem van het broeikaseffect zou voor een groot deel opgelost zijn ! De intensieve veeteelt is verantwoordelijk voor 20% van de uitstoot van broeikasgassen.
  4. Zure regen zou tot het verleden behoren.
  5. Er zou zoveel landbouwgrond (welke nu gebruikt wordt voor veevoer) vrijkomen dat het honger probleem geheel opgelost zou zijn.
  6. Er zou een eind komen aan de verzuring van de bodem welke veroorzaakt wordt door dierlijke mest. 
  7. De enorme verspilling van drinkwater zou tot het verleden behoren.
  8. 99 % van het dierenleed in deze wereld zou verdwenen zijn.
  9. De ontbossing welke het gevolg is van de steeds stijgende vraag naar landbouwgrond voor veevoer zou stoppen.
  10. De biodiversiteit zou behouden blijven.
  11. De enorme kosten verbonden aan het "ruimen" van dieren bij iedere uitbraak van varkenspest, BSE, vogelpest, blauw tong, etc. welke uiteindelijk voor rekening van door de belastingbetaler komen, zouden verdwijnen.
  12. Aan het uitroeien van vele vissoorten zou een eind komen.

De "nadelen":

  1. De vleeseters zouden het lekkere smaakje van vlees op hun tongetjes moeten missen totdat de voedsel industrie er in slaagt om dat zelfde smaakje aan plantaardige producten toe te voegen.
  2. De mensen die nu leven van trieste beroepen als het kweken, mishandelen, slachten, verwerken en verkopen van dieren zouden iets anders (en beters !) moeten gaan doen voor hun centjes. Er is nog genoeg te doen om deze wereld beter te maken !





FOTO'S VAN DE MAAND

Albert_Schweitzer                               Willem_Alexander
ALBERT SCHWEITZER                                         WILLEM ALEXANDER   
VEGETARIËR, MENSENVRIEND,                     VLEESETER, "PLEZIER" JAGER
                     DIERENVRIEND                          VINDT HET FIJN OM DIEREN TE DODEN
 



LEKKERE TREK
Wie armoe zaait, zal rijkdom oogsten - Fernand Lambrecht

lekker




DE WEEGSCHAAL
Alles voor uw tongetje !

weegschaal




BONT
Fur coats are worn by beautiful animals and ugly people.

bont produktie



HONDENVLEES

Steeds meer sint-bernardshonden verdwijnen in de Chinese soep. 
Tot woede van de Zwitsers stijgt in China de populariteit van de sint-bernardshond. Niet om zijn aanhankelijkheid of zijn kwaliteiten als mensenredder, maar omdat hij zo lekker is in de soep. Veel lekkerder dan een pekineesje. Hondenvlees is in China, Taiwan en Korea een traditioneel gerecht. Het geeft de zwakken kracht. Hoe hoger het adrenalinegehalte, zo wil het volksgeloof, des te geneeskrachtiger de werking. Daarom bestaat de traditionele manier van slachten uit  langzaam doodknuppelen.

 


ONZE LEIDER
Zou iemand die het prettig vindt om dieren te doden eigenlijk wel koning
moeten kunnen worden ? Of is die eigenlijk meer geschikt voor slager ?

willem alexander hofjacht


TE DIK ?

DIK 1

Wie nog altijd geen vegetariër is moet wel weten
 dat  vlees veel extra's bevat. Het vee heeft voor
het werd afgemaakt het volgende moeten slikken:
-thyreostatica om de activiteit te verminderen en de
  water opname te verhogen.zodat runderen
 20 % meer water bevatten dan natuurlijk zou zijn.
-enzymen- om een snelle omzetting van van 
voedingsstoffen te bevorderen 

DIK 2

DIK 3

-kalmerende middelen- om de dieren op weg naar 
het  abattoir rustig te houden, wat
 gewichtsverlies voorkomt.
-hormonen- die de seksuele drift verminderen.
-arseen- ter bestrijding van ziekten
-antibiotica-om de groei te stimuleren.  
Bron: het tijdschrift ARTIS in de rubriek
KORT  DIERENNIEUWS.

DIK 4


STICKERS

Vlees eten is
dodelijk
Vlees eten is
dodelijk
Vlees eten is
dodelijk
Bescherm kinderen:
laat hen geen
vlees eten
Bescherm kinderen:
laat hen geen
vlees eten
Bescherm kinderen:
laat hen geen
vlees eten
Vlees veroorzaakt
kanker en
hartkwalen
Vlees veroorzaakt
kanker en
hartkwalen
Vlees veroorzaakt
kanker en
hartkwalen
Vlees: bron van
dierenleed
Vlees: bron van
dierenleed
Vlees: bron van
dierenleed
Van vlees kunt
u dik worden
Van vlees kunt
u dik worden
Van vlees kunt
u dik worden
Vlees bevat
hormonen en
antibiotica !
Vlees bevat
hormonen en
antibiotica !
Vlees bevat
hormonen en
antibiotica !
Vlees wordt
gemaakt van
kadavers
Vlees wordt
gemaakt van
kadavers
Vlees wordt
gemaakt van
kadavers
Vlees productie
vervuilt het
grondwater !
Vlees productie
vervuilt het
grondwater !
Vlees productie
vervuilt het
grondwater !
Vlees eten
veroorzaakt 
hoge bloeddruk
Vlees eten
veroorzaakt 
hoge bloeddruk
Vlees eten
veroorzaakt 
hoge bloeddruk
Dit lekkere hapje
was eens een dier
Dit lekkere hapje
was eens een dier
Dit lekkere hapje
was eens een dier

   Als u deze waarschuwingsstickers wilt uitprinten (bv op self adhesive
   paper) klik dan HIER.
   U komt dan op een pagina waarop alleen deze stickers staan.
   Het is natuurlijk niet direct de bedoeling dat u deze stickers bij uw
   plaatselijke supermarket op de vlees producten gaat plakken
   (als u begrijpt wat ik bedoel). 

 

UITSPRAKEN VAN BEROEMDE VEGETARIËRS

Zolang er slachthuizen zijn, zullen er ook slagvelden zijn.
Tolstoy

Wie wreed is tegenover dieren, kan geen goed mens zijn.
Schopenhauer

Ik zag ze leven en kan niet verdragen ze te zien doden;
ik hoorde hun smartenkreten en weiger hun vlees te eten.
Confusius

Eens zal de misdaad op een dier begaan, berecht worden 
zoals thans de misdaad op een mens berecht wordt.
Eens zal het vlees eten evenzeer vergeten zijn,
als thans het mensen eten in Europa.
Leonardo da Vinci

Waarlijk, de mens is de Koning der roofdieren want hij overtreft 
hen in wreedheid. Wij leven van de dood van anderen. Wij zijn 
wandelende begraafplaatsen! 
Leonardo da Vinci

Hoe walgelijk is het te zien hoe de tong van het ene dier gepropt 
wordt in de strot van een ander. Wat wreed om een beest dat van 
nature in het water leeft daarin te koken.
Leonardo de Vinci

Allen, die zich het onherkenbaar toebereide lijk laten smaken,
moesten maar eens het dagelijkse bloedbad in het slachthuis meemaken.
Wagner

Mijn hemel ! Hoeveel uren van marteling moet een dier
doormaken voor die paar minuten dat de tong van een mens
er plezier van heeft.
Jean Paul

Waarom vraagt u mij, waarom ik op een behoorlijke wijze eet ?
Als ik mij tegoed deed aan de geblakerde lijken van dieren,
zou er eerder aanleiding zijn, mij te vragen, waarom ik dat deed !
Bernard Shaw

De mens is voor betere daden geschapen dan om dieren te doden.
Geen enkele wreedheid is nuttig.
Cicero

Met welke vleesspijzen de maag ook wordt gevuld, steeds
zullen zij in het lichaam onreine driften wekken.
Het eten van vlees verduistert het licht van de geest.
Basilius de Grote

Denk aan alle gevoelende wezens als aan uw kinderen,
reinigt uw harten en houdt op met doden.
Wees vol liefde en vriendelijkheid jegens ieder levend wezen.
Boeddha

Als het vlees eten een onverschillige zaak was, dan zouden de
vleeseters het vegetarisme niet aanvallen. Zij worden boos,
omdat zij zich reeds van hun schuld bewust zijn, maar nog
niet de kracht hebben zich ervan vrij te maken.
Tolstoy

Zie, ik geef u al het zaaddragend gewas op de gehele aarde
en al het geboomte waaraan zaaddragende vruchten zijn:
het zal u tot spijze dienen.
Genesis 1 : 29

Want wat de mensen wedervaart, dat wedervaart
ook de dieren en hetzelfde geschiedt hen.
Gelijk dezen sterven, zo sterven ook genen;
zij allen hebben dezelfde adem, waarbij de mens
niets voor heeft op het dier, want alles is ijdelheid.
Prediker 3 : 19

The greatness of a nation and its moral progress can be judged
by the way its animals are treated.;
Gandhi

The more we come in contact with animals and observe their
behaviour, the more we love them, for we see how great
is their care of the young.
Immanuel Kant

It is man's sympathy with all creatures that first makes him truly a man.
Dr. Albert Schweitzer

Until he extends his circle of compassion to all living things,
man will not himself find peace.
Dr. Albert Schweitzer

Wat een lieflijk en onschuldig aanzicht is een gedekte tafel zonder vlees. Wat een verschil met een tafel bedekt met het dampende vlees van geslachte, dode dieren! De mens is beslist niet geschapen als een carnivoor. Jacht en vraatzucht zijn onnatuurlijk. De mens heeft noch de scherpe tanden, noch de klauwen om een prooi te slachten. Integendeel, zijn handen zijn gemaakt voor het plukken van fruit, kersen, groenten en zijn gebit is voor dit voedsel geschikt. Alles wat we nodig hebben om ons te voeden, te herstellen en plezier aan te beleven is in de natuur overvloedig aanwezig ... De boomgaarden bevatten alle heerlijkheden die wij ons maar kunnen voorstellen terwijl de slagers en de slachthuizen volzitten met gestold bloed - daar hangt een vreselijke stank.
John Ray

Ogenschijnlijk beweeg ik me volkomen ontspannen onder mensen, ga ik volkomen normaal met ze om. Is het mogelijk, vraag ik me af, dat ze allemaal betrokken zijn bij een misdaad van verbijsterende omvang?
J.M. Coetzee

We don't eat anything that has to be killed for us.
We've been through a lot and we've reached a stage where we
really value life.
Paul McCartney

Nothing will benefit human health and increase chances for
survival of life on Earth as much as the evolution to
a vegetarian diet.
Albert Einstein

If you could see or feel the suffering you wouldn't think twice.
Give back life. Don't eat meat.
Kim Basinger


ZOLANG ER SLACHTHUIZEN ZIJN,
ZULLEN ER SLAGVELDEN ZIJN
TOLSTOY



LINKS

1- Diervriendelijke Sites
2- Interessante Sites
3- You Link Me = I Link You

   ALLES OVER VARKENS

   ALLES OVER KIPPEN

   ALLES OVER KOEIEN

   ALLES OVER KONIJNEN

   ALLES OVER KALKOENEN

   ALLES OVER GANZEN

   ALLES OVER VISSEN

Oud Sluis  Sergio Herman

WAAROM U NOOIT BIJ RESTAURANT OUD SLUIS OF KOK SERGIO HERMAN MOET GAAN ETEN !!

  BPRC - WEG ERMEE !!!

GRATIS REIZEN MET DE OV-CHIPKAART ? 

HUIS (WONING / KANTOOR) TE KOOP HAARLEM WILHELMINASTRAAT RIJKSMONUMENT

HET LANDEN ABC
WAT STAAT ONS TE WACHTEN ?
 

INTERESSANTE SITES
 























DIERVRIENDELIJKE SITES

  VLEES 
(een andere kijk op het eten van vlees)
 

                                               


Het verband tussen vlees eten en onze gezondheid,
het milieu, het broeikaseffect, honger in de 3e wereld,
voedselverspilling, grondwatervervuiling en
dierenleed: www.vlees.ws




YOU LINK ME = I LINK YOU SITES

 

                                                                                                             








last update font color="#000080" size="5">3 february 2012 




 

 

 

 

 




'

Maak jouw eigen website met JouwWeb