gezond eten
http://eet-bewust.jouwpagina.nl/
In Groningen , Noordwolde , biologische producten>> http://www.ekonoom.nl
hier heb ik het vandaan: http://www.argusoog.org/2011/08/wat-zit-er-echt-in-ons-voedsel-de-meest-gruwelijke-ingredienten-van-a-tot-z/
Wat zit er echt in ons voedsel? De meest gruwelijke ingrediënten van A tot Z
Bron: http://www.naturalnews.com
(NaturalNews) Heb je je ooit afgevraagd wat er werkelijk in het voedsel zit dat in supermarkten over de hele wereld verkocht wordt? Mensen vragen me: ‘Welke ingrediënten moet ik vermijden?’ Dus heb ik een kort overzichtje gemaakt dat de meest giftige en ziekteverwekkende ingrediënten bevat in de voedselstroom. Er zijn stoffen die kanker, diabetes en hart- en vaatziekten kunnen veroorzaken en in Amerika (en over de hele wereld) kunnen leiden tot tientallen miljarden dollars aan onnodige kosten voor gezondheidszorg.
Als je gezond wilt blijven – en uit het ziekenhuis – lees dan de ingrediëntenlijst en verzeker je ervan dat je alle hierna genoemde ingrediënten mijdt:
Acrylamiden: Giftige, kankerverwekkende chemicaliën die in voedsel gevormd worden als koolhydraten blootgesteld worden aan hoge temperaturen (bakken, braden en grillen). Zij zijn in alles aanwezig, van broodkorsten tot chips en omdat het geen bewust bedoelde ingrediënten zijn, hoeven ze niet op het etiket vermeld te staan.
Zie ook: http://nl.wikipedia.org/wiki/Acrylamide
Aspartaam: Chemische zoetstof die neurologische afwijkingen, toevallen, verminderd (wazig) gezichtsvermogen en migraineachtige hoofdpijnen veroorzaakt.
Zie ook: http://www.naturalnews.com/030918_a…
GeAutolyseerde Eiwitten: In hoge mate behandelde vorm van eiwitten, die vrije glutamaten bevatten en worden gebruikt om de chemische smaakversterker MSG (Mono Sodium Glutamate – E-621) na te bootsen.
BPA (Bisphenol-A): Chemische stof die de hoedanigheid van een hormoon aanneemt. Wordt in vrijwel alle verpakkingsplastic voor voedsel aangetroffen. Het is al actief in heel kleine hoeveelheden (aantal deeltjes per miljard) en kan aanzetten tot kanker, onvruchtbaarheid en hormoonstoornissen. Het ‘vervrouwelijkt’ de man door borstgroei en hormoonstoornissen.
Zie ook: http://nl.wikipedia.org/wiki/Bisfenol_A ; http://www.naturalnews.com/032860_B…
Caseïne: Melkeiwitten. Lachwekkend genoeg worden deze op grote schaal gebuikt in ‘sojakaas’ producten die beweren een alternatief voor koemelk te zijn. Bijna allemaal zijn zij gemaakt van koemelk eiwitten.
Zie ook: http://nl.wikipedia.org/wiki/Case%C3%AFne
Food Colors/Kleurstoffen (kunstmatig): E-129 (Allura rood AC/FD&C Red #40 – de Amerikaanse code), bijvoorbeeld, wordt in verband gebracht met afwijkend gedrag bij kinderen. Bijna alle kleurstoffen die in voedsel gebruikt worden, zijn oliederivaten en vaak bevatten zij aluminium.
Zie ook: http://nl.wikipedia.org/wiki/Allura_rood_AC ; http://en.wikipedia.org/wiki/E129
Fosforzuur: Het zuur dat gebruikt wordt om koolzuur in frisdrank op te lossen en toe te voegen aan het algehele bruisende effect van de frisdrank. Fosforzuur eet metalen spijkers op. Het word took gebruikt door steenhouwers om gesteente te etsen. Defensie gebruikt het om de roest van marineschepen te verwijderen. Het vernietigt zonder twijfel het tandglazuur. Zoek eens via Google Afbeeldingen naar ‘Mountain Dew Mouth’ om foto’s te bekijken van tanden die weggerot zijn door fosforzuur.http://www.google.com/search?q=moun…
Zie ook: http://www.naturalnews.com/021774.html
Gedeeltelijk gehydrogeneerde oliën: Oliën die met behulp van een chemische katalysator gemodificeerd is om hen op kamertemperatuur stabiel te maken. Dit creëert transvetzuren die de kans op dichtslibben van slagaderen verhoogt. Het bevordert wat ik ‘sludge bloed’ noem, slib bloed, dat dik, taai-vloeibaar bloed is, dat moeilijk rond te pompen is. Dit wordt door artsen meestal gediagnosticeerd als ‘hoge bloeddruk’ en (dom genoeg) behandeld met bloedverdunnende medicijnen die technisch gezien dezelfde chemicaliën zijn als rattengif (Warfarine)
Zie ook: http://www.naturalnews.com/027445_f… ; http://www.naturalnews.com/023149_d… ;http://nl.wikipedia.org/wiki/Warfarine
Gehomogeniseerde Melk: De vetten in de melk zijn kunstmatig gemodificeerd om ze in kleinere moleculen te veranderen die in suspensie blijven in de melkvloeistof (zodat het melkvet zich niet afscheidt). Ondanks dat de melk er beter uitziet in de koelvitrine, krijgt het er de schuld van dat het hart- en vaatziekten bevordert en het bijdraagt aan melkallergieën. Rauwe melk is gezonder, daarom heeft de regering die verboden.
Zie ook: http://www.naturalnews.com/022967_m…
Gehydrolyseerde plantaardige eiwitten: Een in hoge mate bewerkte vorm van (meestal) soja-eiwit dat is bewerkt om de glutamaat (MSG) eruit te halen. Wordt gebruikt als smaakversterker.
Zie ook: http://www.fonteine.com/gehydrolyseerd_eiwit.html
Genetisch Gemodificeerde Ingrediënten: In Amerika staat op de etiketten niet vermeld of ingrediënten genetisch gemodificeerd zijn! De GMO (Genetisch Gemanipuleerde Organismen) industrie (Monsanto en DuPont) willen absoluut niet dat de bevolking weet, welk voedsel GMO’s bevat. Vrijwel alle conventioneel verbouwde maïs, soja en katoen zijn GMO-gewassen. Ze worden in verband gebracht met ernstige vruchtbaarheidsproblemen en ze zouden zelfs de bacteriën in je eigen lichaam kunnen aanzetten tot het produceren en verspreiden van een pesticide in je ingewanden. Als je geen organische maïs eet, eet je zeker weten GMO maïs.
In Nederland MOET op het etiket vermeld worden of ingrediënten genetisch gemodificeerd zijn (FB).
Zie ook: http://www.naturalnews.com/026426_G… ; www.ResponsibleTechnology.org en kijk naar mijn GMO muziek video (hilarisch) www.NaturalNews.com/NoGMO
Glucose-fructosestroop: Een in hoge mate bewerkte vloeibare suiker, geëxtraheerd met het chemische middel glutaaraldehyde en regelmatig besmet met kwik. Het wordt vaak in verband gebracht met diabetes, obesitas, en stemmingswijzigingen. Het wordt in duizenden kruidenierswaren gebruikt, zelfs in zaken waarin je het niet verwacht zoals pizzasaus en saladedressings.
Zie ook: http://www.naturalnews.com/032948_h… en http://nl.wikipedia.org/wiki/Glutaaraldehyde
Hydrochloride: Als je ook maar iets ziet met het woord hydrochloride erin, zoals Pyridoxine Hydrochloride of Thiamine Hydrochloride. Dit zijn chemische vormen van vitamine B die bedrijven aan hun producten toevoegen waardoor zij hogere vitaminewaarden kunnen claimen ten opzichte van de ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid).
Maar deze zijn synthetisch, chemische vormen van vitaminen en geen echte vitaminen uit voeding of planten. Qua voedingswaarde zijn zij nagenoeg waardeloos en zouden ze zelfs slecht voor je kunnen zijn. Kijk ook uit voor Nicotinamide en Cyanocobalamine (synthetische vitamine B-12).
Zie ook: http://www.naturalnews.com/032766_c… ; http://www.ehow.com/about_5049960_side-effects-pyridoxine-hydrochloride.html ;
http://www.naturalnews.com/032766_c… ; http://nl.wikipedia.org/wiki/Thiamine ;
http://nl.wikipedia.org/wiki/Nicotinamide ; http://nl.wikipedia.org/wiki/Cyanocobalamine
Maïs siroop: Gewoon een andere naam voor Glucose-fructosestroop (zie hieronder). Wordt vaak gebruikt in zuigelingenvoeding.
Zie ook: http://www.naturalnews.com/029863_S… en http://nl.wikipedia.org/wiki/Glucose-fructosestroop
Natrium (zout): Het bewerkte witte zout waarin alle mineralen en spoorelementen ontbreken. In de holistische voedingsindustrie noemen we dit ‘dood zout’ omdat het ziekte en dood bevordert. Echt zout aan de andere kant, zoals ‘vuil’ zeezout, of roze Himalayazout, zit vol mineralen en spoorelementen die ziekte voorkomen, zoals selenium (kanker), chroom (diabetes) en zink (infectieziekten). Maar net als bij brood en suiker is wit zout verschrikkelijk voor je gezondheid. En laat je in de supermarkt niet gek maken door kreten als ‘zeezout’. Alle zout komt, als je in de geologie maar ver genoeg teruggaat, uit zee, dus kunnen ze zo’n beetje alles voor zeezout uitmaken!
Zie ook: http://www.keltischzeezout.com/wat_is_keltisch_zeezout_.aspx
Natrium nitriet: Een kanker veroorzakende chemische (rode) kleurstof die wordt toegevoegd aan bacon, hot dogs, worstjes, rundvlees stripjes, ham, vleeswaren, peperoni en vrijwel alle bewerkte vleessoorten. Natrium nitriet (E250) wordt in verband gebracht met hersentumoren, alvleesklierkanker en darmkanker. De USDA (United States Deparment of Agriculture – Amerikaanse Ministerie van Landbouw) heeft ooit geprobeerd om het gebruik ervan te verbieden, maar dit werd om zeep geholpen door de vleesindustrie, die nu de regelgeving van de USDA beheerst. Natrium nitriet is gewoon een vergif dat gebruikt wordt om vlees er vers uit te laten zien. Vele kinderen sterven ieder jaar aan kanker die door natrium nitriet in gang is gezet.
Zie ook:
http://www.naturalnews.com/007024.html ; http://www.food-info.net/nl/e/e250.htm ;http://nl.wikipedia.org/wiki/Natriumnitriet
Propyleenglycol: Een vloeistof die in de automobielindustrie gebruikt wordt om RV’s (Recreational vehicles – Recreatievoertuigen) winterklaar te maken. Het wordt ook gebruikt om de namaak blauwe bosbessen te maken die je wel ziet in de bosbessenmuffins, bagels en broodjes. (In combinatie met kunstmatige kleurstoffen en glucose fructosesiroop). Kijk eens naar de schokkende ‘Namaak blauwe bosbessen’-film op:
Zie ook: http://www.naturalnews.tv/v.asp?v=7… ; http://nl.wikipedia.org/wiki/Propyleenglycol
Soja eiwitten: De meest gebruikte eiwitbron in ‘proteïnerepen’, waaronder veel van die repen die door bodybuilders worden gegeten. Soja-eiwitten zijn de ‘rotzooi eiwitten’ van de voedingsindustrie. Soja eiwit wordt gemaakt van genetisch gemodificeerde sojabonen (vaak verbouwd in China) en daarna blootgesteld aan hexaan, een chemisch vluchtig oplosmiddel dat letterlijk kan exploderen.
Zie ook: http://nl.wikipedia.org/wiki/Hexaan ; http://www.naturalnews.com/026303_s…
Sucralose: Een kunstmatige, chemische zoetstof die verkocht wordt onder de naam ‘Splenda’ de sucralose molecuul bevat een chlooratoom. Onderzoekers hebben herhaaldelijk aangetoond dat kunstmatige zoetstoffen mensen dik maken door gewichtstoename te bevorderen.
Zie ook: http://www.naturalnews.com/027491_a… ; http://www.naturalnews.com/024543_h…
Suiker: Is het gebleekte, voedingsstoffen arme bijproduct van de verwerking van suikerriet of suikerbiet. Tijdens het verwerken van suikerriet of suikerbieten verdwijnen vrijwel alle mineralen en vitaminen in de melasse, dat over het algemeen aan het vee gevoerd wordt. (Melasse is eigenlijk het ‘goede’ deel van het suikerriet of de suikerbiet). Melasse wordt vaak aan het vee gevoerd omdat iedere boer weet dat zijn vee goed voer nodig heeft om in leven te blijven. Het is verbazingwekkend dat conventionele artsen zich dit niet bedenken over mensen en dat ze blijven beweren dat het eten van suiker goed voor je is. Suiker bevordert diabetes, obesitas, stemmingsveranderingen en voedingstekorten.
Zie ook:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Melasse ; http://nl.wikipedia.org/wiki/Maltitol ;http://suikerwijzer.nl/geraffineerde-suiker/ ; http://www.fonteine.com/suiker.html ;
Vleesvervanger (plantaardige eiwitten): Meestal gemaakt van soja eiwitten, die geëxtraheerd worden uit genetisch gemodificeerde sojabonen en vervolgens bewerkt waarbij hexaan gebruikt wordt, een explosief chemisch oplosmiddel (zie soja eiwitten, hierboven). Wordt op grote schaal gebruikt in vegetarische gerechten, zoals ‘veggie burgers’ – vegetarische hamburgers – waarvan de meesten touwens ook nog eens MSG (E-621) of gist extract bevatten.
Zie ook: http://en.wikipedia.org/wiki/Textured_vegetable_protein
Gist extract: Verborgen vorm van MSG (E-621 – Mononatrium Glutamaat) die vrije glutamaten bevat. Het wordt gebruikt in veel ‘natuurlijke’ voedingsproducten om te stellen dat er ‘Geen MSG’ in zit. Gist extract bevat tot wel 14% vrije glutamaten! Je vindt het in duizenden supermarkt producten, van soepen tot chips. Ik heb zelfs gezien dat het voor vers vlees gebruikt werd!
Zie ook: http://stemcell.md/diets/glutamine_free.pdf
Trucs met etiketten op voedsel
Een truc die de voedingsindustrie veelvuldig gebruikt om meer suiker in hun producten te verwerken zonder dat suiker het primaire ingrediënt lijkt te zijn:
Een opgave van ingrediënten moet de meest aanwezige ingrediënten het eerst vermelden en sommige consumenten zouden ervan terugschrikken als zij zouden lezen: ‘Suiker, volkoren tarwe, maïs’, enzovoort. In plaats daarvan gebruikt de fabrikant drie of vier verschillende vormen van suiker om deze lager op het label te krijgen, zoals: ‘Volkoren tarwe, suiker, maïssiroop, vaste bestanddelen uit maïssiroop…’
Op deze manier lijkt het belangrijkste ingrediënt ‘’volkoren tarwe’ te zijn, terwijl deze ontbijtgranen in werkelijkheid uit meer dan 50% suiker kan bestaan.
Hoe kun je eerlijk voedsel kopen?
Doe je boodschappen op een locale biologische boerenmarkt, voedselcoöperatie, natuurwinkel.
Kijk in de Verenigde Staten naar het USDA Organisch etiket. In Nederland kunnen dit bijvoorbeeld SKAL, DEMETER, EKO of BIO zijn.
Lees de opgave van ingrediënten. Als de namen tegenkomt van chemicaliën die je niet kunt uitspreken, koop het dan niet! In Nederland wordt wel eens gezegd: Neem in je verbeelding je groot- of overgrootmoeder mee naar de supermarkt. Alles wat zij niet kent zou je moeten vermijden.
Koop meer onbewerkte ingrediënten en bereid je eigen maaltijden in plaats van die kant-en-klaar bewerkte maaltijden te eten, die bijna altijd ziekteverwekkende ingrediënten bevatten.
Verbouw zelf eens wat van je eigen voedsel. Het beste voedsel dat je kunt eten is het voedsel uit je eigen tuin.
Hoe kun je meer te weten komen over wat er werkelijk in je voedsel zit?
Lees NaturalNews. Ik ben de redacteur van NaturalNews, en ik heb mijn eigen borderline diabetes genezen, mijn hoge cholesterol en bijna-obesitas door niets anders dan genezend voedsel te gebruiken.
Hoe meer je NaturalNews leest, hoe meer je te weten komt over wat je in je voedsel moet vermijden en wat je wel kunt kopen dat afgeladen is met goede voedingsstoffen! Wij behandelen natuurijke genezing, supervoedsel vol voedingswaarde, sappen, raw food, voedingssupplementen, genezende kruiden en veel meer. Je kunt je inschrijven voor onze gratis email nieuwsbrief door je via de website op te geven:http://naturalnews.com/readerregistration.html
Wij tonen je wat de mainstream voedingsindustrie je niet wil laten weten (en wat de mainstream media je niet durven te verslaan).
Als je de waarheid over voedsel wilt weten, lees dan NaturalNews. Er volgt nog veel meer!
Ik geef de voorkeur aan supervoedsel, rijk aan voedingsstoffen. Hieronder vind je er enkele:
(Nee, dit zijn geen links naar mijn sponsors, ik houd hier persoonlijk erg van en koop ze regelmatig om door superfood smoothies te mengen:
• Boku Superfood (www.BokuSuperfood.com)
• LivingFuel (www.LivingFuel.com)
• Enerfood (www.EnerHealthBotanicals.com)
• Pure Synergy (www.TheSynergyCompany.com)
• Rejuvenate! (www.IntegratedHealth.com)
• Healthforce Nutritionals (www.HealthForce.com)
• X-Balance (www.SGNNutrition.com)
Auteur: Mike Adams (Vertaling en aanvulling door Frank Bleeker)
Bron: http://www.naturalnews.com
Bron afbeelding: Anneke Bleeker
Fosforzuur in frisdrank bijna net zo schadelijk voor de tanden als accuzuur
Volgens een rapport gepubliceerd in het maart / april editie van General Dentistry, fosforzuur in soda veroorzaakt erosie tandglazuur, zelfs met minimale belichting. Terwijl sommige consumenten denken dat suiker is de enige schuldige van de nadelige effecten soda op tandheelkundige gezondheid, email erosie optreedt of de soda is gezoet met suiker of kunstmatige zoetstoffen. 'drinken elk type frisdrank vormt gevaar voor de gezondheid van uw gebit, " zei Kenton Ross, een tandarts en woordvoerder van de Academie van General Tandheelkunde. "Mijn patiënten zijn geschokt dat veel van de te horen frisdranken die zij verbruiken bevatten negen tot twaalf theelepels suiker , en hebben een zuurgraad die het niveau van accuzuur benaderingen, "Ross zei. Amerikanen drinken meer dan 50 liter per hoofd van de bevolking van koolzuurhoudende frisdranken per jaar, volgens de Beverage Marketing Corporation, die drank tracks verbruik in negen domeinen: gebotteld water, koffie, fruit dranken, melk, thee , bier, wijn, geesten en "CSD's" of koolzuurhoudende dranken. Van de negen, koolzuurhoudende frisdranken vormen het grootste segment van de geconsumeerde dranken. De Verenigde Staten heeft de hoogste per hoofd van de bevolking CSD consumptie in de wereld. Frisdranken zijn doordrenkt met fosforzuur om een pittige smaak toe te voegen. In de natuur, kan dit type van smaak zijn te vinden in gember of citroen. Goedkoop en op grote schaal beschikbaar, fosforzuur wordt ook gebruikt in meststoffen en detergenten, met inbegrip van industriële reinigingsmiddelen. Zelfs "food grade" thermische fosforzuur is bekend dat arseen bevatten soms. "Fosforzuur wordt gebruikt in de scheepswerven om roest te verwijderen vanaf vliegdekschepen en transportschepen," aldus Mike Adams, auteur van The Five Soft Drink Monsters, een boek dat leert de consument hoe ze hun verslaving te verslaan suikerhoudende frisdrank . "Het consumeren van zeer zure stoffen is niet alleen slecht voor je gebit , maar ook vreselijk voor bot gezondheid en kan bevordering van een verslechtering van het kaakbeen, bekken en dijbeen. essentie, het drinken van fosforzuur weg lost uw skelet-systeem, "zegt Adams.
Kokosolie - de olie van de toekomst
Informatie voor gezonder bakken, braden en frituren
De voordelen van extra vierge kokosolie
Gangbare kokosolie wordt gemaakt van de copra van de kokos, bekomen door kokosnootpulp onder heel hoge temperatuur te drogen en waaruit men dmv solventen kokosolie extraheert, daarna bleekt, ontgeurt en raffineert, waarbij sterolen, lecithine, polyfenolen, carotenoïden, mineralen, vitamine E en andere plantaardige stoffen verwijderd worden. Deze olie smelt rond 30 à 37°C en is vast bij kamertemperatuur.
Extra vierge kokosolie bekomt men door de pulp een natuurlijke fermentatie te laten ondergaan of door mechanisch persen, is vloeibaar bij 25°C, heeft een heel kleine moleculaire structuur en is heel goed opneembaar door de darmen en door de huid.
Het is belangrijk dat de extra vierge kokosolie van biologische kwaliteit is, ongeraffineerd, niet ontgeurd en ongehard. Aman Prana verschaft een dergelijke kwaliteit, te vinden in de betere natuurvoedingswinkel.
1. Kokosolie is rijk aan middellange vetzuurketens. Deze worden snel afgebroken en hebben weinig energie en enzymen nodig om opgenomen te worden.
2. Ze hebben geen enzymen van de pancreas nodig, noch tussenkomst van lever en gal. Dit is nuttig bij mensen met spijsverteringsproblemen, oudere mensen, kleine kinderen, nerveuze mensen.
3. Nuttig bij mensen met spastische darm, colitis ulcerosa, gastritis, diverticulosis, chronische darmontsteking, ziekte van Crohn, constipatie, glutenallergie omdat voedingsstoffen dan minder worden opgenomen en het lichaam belast wordt met toxische stoffen uit de zieke darm. MCT’s uit kokosolie doen voedingsstoffen zelfs beter opnemen bij mensen met een gedeeltelijk of geheel verwijderde dikke darm.
4. MCT’s worden eerder als brandstof gebruikt dan als vet opgeslagen. Ze worden 3 keer sneller afgebroken dan lange vetzuurketens. Lange vetzuurketens zoals in visolie en veel plantaardige olieën worden eerder als vet opgeslagen en slechts in tweede instantie als energie gebruikt. MCT’s kunnen het metabolisme met 12% doen stijgen tegenover 4% met lange vetzuurketens en bevatten 10% minder calorieën dan andere vetten. Dit betekent dat ze goed zijn bij de strijd tegen overgewicht.
5. Bevat ontstekingswerende bestanddelen
6. Bevat bestanddelen werkzaam tegen bacteriën, virussen, schimmels, protozoa, gisten. Het gaat om laurinezuur, capronzuur, caprinezuur, caprylzuur, myristinezuur die samen meer dan 70% uitmaken van de vetzuren van kokosolie. Normaal bestaat 18% van moedermelk uit laurine- en caprinevetzuren die de baby helpen beschermen tegen infecties van schimmels, bacteriën, virussen en protozoa. Voor moeders tijdens de zwangerschap is het dus ook erg nuttig om te gebruiken.
7. Laurinezuur beschermt de lever en helpt ontsteking tegen te gaan.
8. Advies voor zwangere moeders of moeder die de borst geven : 1 tot 3 eetlepels bio extra vierge kokosolie met rode palmolie per dag en 1 eetlepel plantaardige omega 3/6/9 met voldoende natuurlijke vitamine E en carotenoïden.
9. Advies voor baby’s tot 2jaar die de borst niet meer krijgen : 1 à 3 kleine dessertlepeltjes kokos- met rode palmolie per dag, spreiden over de maaltijden en 1 à 2 kleine dessertlepeltjes plantaardige omega 3/6/9.
10. Kokosolie (laurinezuur) kan ook ingezet worden om de Helicobacter pylori te bestrijden, die mede verantwoordelijk is voor het ontstaan van maagzweren.
11. Kokosolie (caprinezuur, laurinezuur, caprylzuur) kan ingezet worden om Candida albicans te bestrijden, heeft een gunstig effect op je immuunsysteem (gunstig bij chemotherapie en chronische aandoeningen) en kan zelfs tandbederf met 80% verminderen.
12. Verhoogt de weerstand tegen bacteriën die kunnen leiden tot long-, keel-, oorontsteking, tandbederf, voedselvergiftiging…
13. Verhoogt de weerstand tegen schimmels en gisten die kunnen leiden tot candida, ringworm, voetschimmel, spruw en andere infecties.
14. Verhoogt de afweer tegen wormen, luizen en andere, en doodt parasieten.
15. Vermindert de kans op chronische ontstekingen.
16. Drie lepels per dag, telkens één bij of voor de maaltijd, doet het schimmelbestand in de darmen verdwijnen. Door het massaal afsterven van schimmels zoals Candida albicans kan je wel tijdelijk hoofdpijn, huiduitslag en diarree ervaren. Men noemt dit ‘afsterf-effect’ ook de reactie van Herxheimer.
17. Kan helpen ondervoede mensen terug op gewicht te krijgen.
18. Kokosolie toevoegen aan de maaltijden helpt bijdragen tot een stabiele bloedsuikerspiegel, en hypoglycemie-aanvallen, hongeraanvallen en snacken tussendoor te verminderen.
19. Door een betere opname van de vetten uit kokosolie bij diabetespatiënten worden vele vitaminen, mineralen en alle vetoplosbare stoffen beter opgenomen.
20. Kokosolie bevat minder dan 2% meervoudig onverzadigde vetzuren, waardoor de kans op oxidatie door de inwerking van vrije radicalen vermindert.
21. Zorgt voor een verlaging van hoge bloeddruk en van eiwitten in de urine bij diabetespatiënten.
22. Transvetten en geraffineerde vetten belemmeren de goede werking van de celmembranen, waardoor glucose de cellen veel moeilijker binnenraakt en de cellen minder gevoelig worden voor insuline. De gezonde vetten van kokosolie zorgen voor een betere insulinewerking.
23. Kokosolie kan een positief effect hebben op goedaardige prostaatvergroting omwille van de MCT’s.
24. Uitwendig aangebracht is het goed voor de huid omdat deze een vetlaagje afscheidt die vnl. bestaat uit MCT’s, waaronder laurinezuur. Daarnaast is kokosolie licht zuurvormend, wat eveneens goed is voor de huid. Etherische olie van limoen, citroen, mandarijn en sinaasappel toevoegen aan kokosolie zijn wonderbaarlijk voor een jonge, zachte huid (op voorwaarde dat men geen allergie heeft voor deze citrusoliën). Kokosolie is een ideale handcrème maar kan ook gebruikt worden tegen kloven aan de voeten.
25. Kan ingezet worden bij psoriasis en eczema door inwendig en uitwendig gebruik omwille van de ontstekingsremmende werking.
26. Kan gebruikt worden als glijmiddel, veel veiliger dan petroleumderivaten zoals vaseline.
27. Bij vaginale schimmelinfectie kan het aangebracht worden in de vagina.
28. Gemengd met etherische olie van lavendel, kamille, rozemarijn, roos, bergamot of sandelhout is het een ideale massageolie.
29. Kan ook gebruikt worden als tandpasta en helpt tandcariës te voorkomen met 80%.
30. Kan ook gebruikt worden als lippenbalsem.
31. Het geeft het haar zijn natuurlijke glans terug. Door de heel kleine moleculen kan de olie makkelijker en dieper in de haarschacht binnendringen in vergelijking met bvb. zonnebloemolie en petroleumderivaten (minerale olie). Ook de pels van dieren krijgt meer glans met kokosolie, vooral bij paarden.
32. Is de ideale deodorant om onder de oksels aan te brengen omdat het de bacteriën die zweet doen ruiken doodt.
33. Werkt bij sommigen heel goed bij roos, schilfertjes en luizen.
34. Het laat cholesterol niet stijgen.
35. Ideale olie om mee te bakken, wokken, braden, frituren. Omdat het 92% gezond verzadigd vet bevat en slechts 2% meervoudig onverzadigde vetzuren, is het 5 keer minder vatbaar voor oxidatie dan olijfolie. Het kan keer op keer verhit worden op hoge temperaturen zonder dat er zich transvetten en vrije radicalen vormen. Kokosolie is de meest stabiele van alle plantaardige oliën. Frietjes in kokosolie hebben een bijzonder zachte en lekkere smaak. Het is wel goed om de olie regelmatig te filteren door een filterzak. Bijna alle frituuroliën zijn zelfs bij koud gebruik schadelijk door het raffinageproces, de transvetten en oxidatie bij verhitting. Om acrylamidevorming te voorkomen of te beperken is het aangeraden bio aardappelen te gebruiken, extra vierge bio kokosolie en nooit boven de 180°C te verwarmen.
36. Kokosolie stimuleert de verbranding en doet de lichaamstemperatuur stijgen bij mensen met traag werkende schildklier. Dit wil zeggen dat het bij hen de schildklier activeert. Vrouwen met een traag werkende schildklieren dienen overdreven gebruik van sojaproducten en van heel of gebroken lijnzaad en lijnzaadolie met toegevoegde lijnzaaddeeltjes, pindanoten, pijnboompitten, meervoudig onverzadigde vetzuren, fluoridetandpasta’s en kwik (amalgaamtandvullingen) te vermijden. Ze bevatten alle stoffen die een onderdrukkende werking op de schildklier kunnen hebben.
37. Helpt om eiwitten en mineralen beter op te nemen. Verbetert de opname van calium en magnesium en ondersteunt de aanmaak van sterken botten en tanden. De MCT’s hebben geen carnitine nodig om verbrand te worden, waardoor zij zorgen voor een betere been/spier versus vet verhouding en kunnen helpen bij de opbouw van spiermassa bij training. Bovendien zorgen deze ketens voor een extra energiebron, naast de bloedglucose en de glycogeen, die na 1 of 2 uur trainen soms al opgebruikt zijn, waardoor het gevaar bestaat de spiereiwitten afgebroken worden als energiebron, als de lichaamsvetten niet goed kunnen aangesproken worden. Kokosolie kan het testosterongehalte verhogen voor meer spieren, minder vet en meer libido.
Bronnen :
Maes, B., Waarom kokos- en rode palmolie, Tai-Pan, Brasschaat, 2005
Bron: Medisch Dossier
http://www.kokosolie.nl/kokosfolder.pdf
http://www.yourownchoice.nl/easysubpage0001.html
http://www.food-info.net/nl/national/ww-kokos.htm
http://www.coconutdiet.com/
Hippocrates, de grondlegger van de geneeskunde, deed al de beroemde uitspraak dat ons voedsel ons medicijn zou moeten zijn.
Met wetenschappelijk onderzoek wordt nu ook steeds meer ontdekt over voedingsmiddelen die minstens zo goed zijn als geneesmiddelen.
Inmiddels bestaat er genoeg bewijs om categorisch te stellen dat het gebruikelijke Westerse voedingspatroon met veel bewerkte voedingsmiddelen, cafeïne en frisdrank een van de belangrijkste oorzaken is van chronische ziekten. Het zogeheten mediterrane voedingspatroon daarentegen is de beste methode om in goede gezondheid oud te worden.
Dat laatste voedingspatroon is rijk aan groenten, fruit, olijfolie en vis en kan preventief werken tegen hartziekten, kanker en vele andere chronische aandoeningen waaraan tegenwoordig zo velen van ons lijden.
Uit recent onderzoek lijkt zelfs op te maken dat dit voedingspatroon cognitieve aftakeling voorkomt, zoals dementie en de ziekte van Alzheimer.
Naarmate het beleid aangaande de subsidiëring van onderzoek langzaam begint te veranderen, is steeds meer onderzoek mogelijk naar andere dingen dan geneesmiddelen, zoals naar het voedsel dat wij eten.
En de onderzoekers beginnen steeds meer zogeheten power foods te ontdekken: voedingsmiddelen die niet alleen ziekte kunnen voorkomen, maar ze zelfs even effectief kunnen bestrijden als geneesmiddelen.
Hieronder een aantal van de meest recente ontdekkingen, ondergebracht bij de maaltijd waar ze het meest waarschijnlijk worden gebruikt.
- Appels
Appels zijn een goede bron van oplosbare vezels en ondersteunen de eigen genezingsprocessen van het lichaam. In het algemeen is een appel een van de
Door eenvoudig dagelijks negen porties (handjevol) druiven te eten kan de bloeddruk al dalen en de hartspierfunctie verbeteren.
Ook zou dit wel eens genoeg kunnen zijn om de effecten van een ongezond voedingspatroon tegen te gaan. Bij een onderzoek bleken de positieve effecten van druiven meetbaar te worden na achttien weken gebruik bij muizen40.
Door druiven als tussendoortje te gebruiken zou ook de neerwaartse spiraal die vaak uitmondt in diabetes type 2 en hartziekten doorbroken kunnen worden.
De voordelen worden meetbaar vanaf drie maanden, zo bleek bij een onderzoek waarin aangetoond werd dat er plantaardige stoffen in druiven zitten die het ontstaan van ‘het metabole syndroom’ tegengaan.
Dit laatste is een cluster van gezondheidsproblemen met als belangrijkste factoren een grote buikomtrek, hoge bloeddruk, verminderde glucosetolerantie en een verhoogd gehalte C-reactief eiwit, een marker voor ontstekingsprocessen41.
- Zwarte bessen
Deze bessen werken tegen longontsteking en kunnen de ademhaling verbeteren bij een astma-aanval.
Ze bevatten veel epigallocatechine, een antioxidant die met het immuunsysteem van het lichaam samenwerkt om ontstekingen te verminderen.
- Bosbessen
Deze bessen kunnen de ergste symptomen van maagklachten tegengaan, zoals maagpijn en een opgeblazen gevoel.
Ze kunnen zelfs werken tegen colitis.
Ook kunnen ze bij voorbaat al beschermen tegen alle maagdarmproblemen.
De bessen bevatten veel polyfenolen met zowel antimicrobiële als antioxidante eigenschappen45.
- Grapefruit
Grapefruit bij het ontbijt is een gezond begin van de dag voor wie chronische hepatitis C heeft.
De conventionele behandeling is een krachtig geneesmiddel, zoals interferon alfa, maar dat geeft een scala aan bijwerkingen, zoals misselijkheid, anemie, depressie en huiduitslag.
Maar in Boston hebben wetenschappers aangetoond dat een grapefruit of een andere citrusvrucht per dag net zo goed kan werken.
Het actieve ingrediënt, naringenine, blokkeert een reactieroute in de levenscyclus van het hepatitis-C-virus7.
Het naringenine in grapefruits, dat de bittere smaak hieraan geeft, kan tevens diabetes type 2 voorkomen.
Door deze antioxidant wordt de lever gestimuleerd vetten af te breken, terwijl ook de insulinegevoeligheid wordt vergroot.
Onderzoekers in Jeruzalem hebben tevens ontdekt dat hij de werking van een antidiabetesmiddel nabootst, maar dan zonder de bijwerkingen.
Naringenine heeft hetzelfde positieve effect als vasten, aldus de onderzoekers, waarbij de lever op termijn vetzuren gaat afbreken in plaats van koolhydraten8. Wie geneesmiddelen gebruikt, doet er goed aan even in de bijsluiter na te kijken of hierbij wellicht geen grapefruit genuttigd mag worden, in verband met de opname van het medicijn.
- Watermeloen
Deze vrucht verlaagt de bloeddruk even effectief als een statine, alleen zou je er drie per dag moeten eten om enig positief effect te bereiken. Watermeloen is rijk aan het aminozuur L-citrulline, een beter te verdragen vorm van L-arginine, het aminozuur dat direct van invloed is op de bloeddruk. In het lichaam wordt L-citrulline omgezet in L-arginine, dat – indien direct als zodanig ingenomen – kan leiden tot misselijkheid en maagdarmklachten, vooral bij mensen die toch al een hoge bloeddruk hebben. In een onderzoek werd bij negen volwassenen met hypertensie de hoge bloeddruk genormaliseerd, door zes weken lang watermeloenextract te nemen, in de vorm van L-citrulline/L-arginine in de verhouding 2,7 g/1,3 g per dag9.
- Cranberrys en cranberrysap
De infectiebestrijdende eigenschappen van cranberrysap zijn algemeen bekend. Intussen is men in de wetenschappelijke wereld ook gaan denken dat het goed zou kunnen werken tegen ernstige stafylokokkeninfecties, zoals de potentieel dodelijke superbacterie MRSA (methicilline-resistente Staphylococcus aureus), die vooral in ziekenhuizen en verpleeghuizen een groot risico vormt. In een onderzoek kregen vrouwen cranberrysap of een placebo te drinken, waarna hun urine gemengd werd met stammen van de Escherichia coli en de S. aureus, die verschillende infecties kunnen veroorzaken, van huiduitslag tot MRSA-verschijnselen.
Het cranberrysap bleek beide stammen in hun groei te stoppen en was met name effectief tegen S. aureus.
- Bietensap
Dit sap bleek bij een wetenschappelijke test de bloeddruk binnen 24 uur te doen dalen.
Het actieve ingrediënt is nitraat, dat in het lichaam wordt omgezet in de krachtige vaatverwijderaar nitriet.
Bij 250 ml van dit sap daalt de bloeddruk al.
Zelfs bij mensen met ernstig verhoogde bloeddruk is het sap effectief.
- Appelsap
Door slechts twee glazen appelsap per dag kunnen een aantal ernstige symptomen van de ziekte van Alzheimer al verbeteren.
Bij een onderzoek waarin 21 patiënten met die ziekte een maand lang elke dag twee glazen appelsap van 120 ml kregen, werden aanzienlijke verbeteringen gemeten in hun angstniveau, prikkelbaarheid en waanbeelden.
In het algemeen vonden de verzorgers van de patiënten dat door het appelsap zowel gedrags- als psychotische symptomen met 27 procent afnamen.
- Granaatappelsap
Dit sap kan de groei van prostaatkanker vertragen en zou zelfs wel eens preventief tegen kanker kunnen zijn.
In een onderzoek bleek dit sap het prostaatspecifieke antigen (PSA) bij 48 mannen met prostaatkanker te verlagen, en wel met 60 procent.
Volgens de onderzoekers zou het sap een krachtig alternatief kunnen bieden in gevallen waarin een operatie niet geholpen heeft.
- Bosbessensap
Dit is een krachtig middel tegen diabetes, dat kan helpen in de strijd tegen extra kilo’s, op voorwaarde dat de schil van de bes ook in het sap is verwerkt. In dat laatste geval verlaagt dit sap de bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes en werkt het tevens preventief tegen diabetes en zwaarlijvigheid.
Het krachtigst werkt het wanneer het een driedaags proces van fermentatie (‘biotransformatie’) heeft ondergaan met de bacterie Serratia vaccinii35. In die vorm is dit sap nog niet commercieel verkrijgbaar, wel verkeert het al in een testfase.
- Citroenlimonade
Wie steeds terugkerende nierstenen heeft, kan het best dagelijks 2 liter water met 120 ml geconcentreerd citroensap te drinken.
Daardoor stopt uiteindelijk de steenvorming.
Deze behandeling is getest op elf patiënten, waarbij een afname van de steenvorming van 87 procent werd gevonden.
- Amandelen
Deze worden wel eens de gezondste snack van allemaal genoemd.
Door dagelijks 75 gram amandelen te eten kan het ‘slechte’ cholesterol LDL verlaagd worden met 24 procent, de insulineproductie verlaagd worden en zelfs de gezondheid van de darmen worden verbeterd.
De positieve effecten ontstaan na vier maanden, zo blijkt uit onderzoek.
De noten zijn het meest effectief als ze kort na een maaltijd gegeten worden.
- Lijnzaad
Dagelijks een paar eetlepels lijnzaad over het eten strooien kan een cholesterolverlagend effect geven dat net zo groot is als dat van een geneesmiddel.
Deze zaadjes bevatten veel omega-3-vetten en lignanen (fyto-oestrogenen). Lijnzaad bleek in een onderzoek met negentig mannen het cholesterol te verlagen met 10 procent.
Dat effect is vergelijkbaar met dat van een statine (cholesterolsyntheseremmer), maar zonder de risicovolle bijwerkingen.
De mannen consumeerden drie eetlepels lijnzaad per dag gedurende drie maanden, door dit over hun normale eten te strooien.
- Olijfolie
Maak als lunch een salade en gebruik voor de dressing olijfolie: dat is een goede manier om de ziekte van Alzheimer op afstand te houden, en zelfs om de symptomen te verminderen bij wie de ziekte heeft.
Het beste is extra vergine-olijfolie, omdat die de meeste oleocanthal bevat.
Dat is een natuurlijk polyfenol dat de structuur van de neurotoxinen verandert.
En dat zijn nu net de gifstoffen die het zenuwstelsel aantasten bij de ziekte van Alzheimer. (Niet verhitten, dat verandert de structuur naar een schadelijke stof voor de gezondheid.)
- Walnoten en walnotenolie
Deze kun je toevoegen aan de salade als je veel stress voelt. Of je nu de noten of de olie gebruikt, beide bevatten veel omega-3-vetten, waardoor het lichaam beter reageert op een verhoogd stressniveau.
Tevens verlagen deze vetten de bloeddruk en het LDL-cholesterol, ofwel het ‘slechte’ cholesterol.
Bij een onderzoek waarin 22 vrijwilligers zes weken lang walnoten als onderdeel van hun voedingspatroon gebruikten, bleek hun bloeddruk in rust verbeterd te zijn, evenals hun reactie op stress.
- Yoghurt
De levende, ‘goede’ bacteriën (probiotica) die in biogarde en yoghurt zitten, maken de darmen efficiënter. Tevens beschermen ze tegen gezondheidsproblemen als diabetes en obesitas.
Er is veel onderzoek gedaan naar de manier waarop probiotica de darmflora beïnvloeden.
In essentie is het zo – aldus onderzoeker Jeremy Nicolson van het Imperial College in Londen – dat de levende bacteriën communiceren met de darmmicroben en hen eraan ‘herinneren’ gezond te functioneren.
- Muesli en havermout
Hierin zitten havervlokken, die preventief werken tegen vaatziekten.
Ze bestrijden chronische ontstekingen die kunnen leiden tot atherosclerose (aderverkalking). Havervlokken bevatten verschillende gezondheidsbevorderende stoffen, zoals fytoalexinen, die door planten zelf samengesteld worden en een antimicrobiële werking hebben, en fenolzuren met antioxidante werking, die voorkomen dat bloedcellen zich aan de arteriewanden hechten.
Ook kunnen havervlokken het cholesterolgehalte verlagen.
Havervlokken zijn een voedingsmiddel met een lage GI (glykemische index), waar het lichaam lang over doet om ze te verteren.
Daardoor komt er langzaam glucose vrij in de bloedbaan. Als we een bord havermoutpap of muesli eten, produceert het lichaam een darmhormoon, GLP-1, waardoor we langer een vol gevoel hebben en dus minder naar tussendoortjes neigen.
- Ahornsiroop
Als je niet zonder een zoetstof kunt, gebruik dan deze siroop.
Hij bevat 20 heilzame bestanddelen, waaronder fenolzuren met antioxidante werking tegen kanker, bacteriële infecties en diabetes.
Wel is het van belang dat je pure ahornsiroop koopt en niet een product met ahornsiroopsmaak.
- Tomaten
Tomaten bieden vele gezondheidsvoordelen en kunnen iemands risico op kanker en hartziekten verminderen.
Mannen die regelmatig tomaten en tomatenproducten eten, zoals tomatensaus en pizza, kunnen daarmee hun risico op prostaatkanker met 35 procent doen afnemen.
- Waterkers
Voeg dit toe aan je middagsalade als je borstkanker hebt.
Deze groente kan de tumorgroei stoppen. Uit onderzoek is gebleken dat reeds bij 80 gram waterkers per dag de signaalfunctie van een belangrijk eiwit van de tumorcellen verstoord wordt. Daardoor stopt de bloed- en zuurstoftoevoer vanuit het lichaam en kan de tumor niet meer groeien.
- Broccoli
Dit is de koning aller groenten en hij biedt een scala aan gezondheidsvoordelen. Broccoli en andere kruisbloemige groenten zitten vol met zogeheten sulforafaan, dat het immuunsysteem versterkt.
Sulforafaan keert de afname van de cellulaire immuunfunctie en zet de dendritische cellen aan tot activiteit, hetgeen eveneens de immuunfunctie ten goede komt, zo blijkt uit onderzoek.
- Spruitjes
Deze kruisbloemige groente van het geslacht Brassica, net als broccoli, kan de uitzaaiing van kanker stoppen.
Spruitjes zetten het lichaam aan tot productie van een stof genaamd I3C (indol-3-carbinol), die kanker bestrijdt en de ontwikkeling van nieuwe kankercellen blokkeert.
Tot nu toe zijn alleen borstkankercellen getest, maar aangenomen wordt dat ook andere vormen van kanker ermee bestreden worden, zoals prostaatkanker, kanker van de lever of de dikke darm, en non-Hodgkin-lymfoom.
Bij laboratoriumonderzoek merkten de onderzoekers dat I3C de moleculen vernietigt die een rol spelen bij borstkanker.
Ze vermoeden dat deze groenten wellicht ook een aantal symptomen van de ziekte van Alzheimer kunnen keren.
- Zilvervliesrijst
Wie vaak rijst eet, hoeft waarschijnlijk alleen maar over te stappen op zilvervliesrijst om diabetes type 2 te voorkomen, zo blijkt uit onderzoek.
Door die verandering neemt het risico althans met 16 procent af. Het keldert naar 36 procent als u tevens overstapt op brood en pasta van volkoren granen.
- Zeewier
Deze vaak vergeten, onderschatte groente zal bij de meeste mensen niet snel op tafel komen. Dat is jammer, want het is een van de gezondste voedingsmiddelen die je maar kunt eten.
Dat komt doordat het bol staat van de fucoidan, een gesulfeerde polysaccharide die kankercellen/tumorcellen doodt. In Jordanië is een extract van zeewier getest op non-Hodgkin-lymfoomcellen en daarbij bleek dat het extract de groei van het lymfoom remde terwijl de andere cellen met rust gelaten werden21.
Houd er wel rekening mee dat zeewier erg veel zout bevat, zodat mensen met verhoogde bloeddruk er voorzichtig mee moeten zijn.
- Rabarbergebak
Maak als nagerecht een heerlijk zoetzuur gerecht met rabarber, in de vorm van gebak (uit de oven). In de traditionele Chinese geneeskunde zijn de kankerbestrijdende kwaliteiten van rabarber al lang bekend, maar in het Westen is uiteindelijk een eigen versie ontdekt: eentje die zowel traktatie als kankerbestrijder is: rabarbergebak uit de oven.
Het blijkt namelijk dat rabarber na 20 minuten bakken polyfenolen vormt. Dat zijn krachtige stoffen tegen kanker, die de groei van kankercellen kunnen stoppen en zelfs kankercellen kunnen vernietigen.
- Groene thee
Dit is de koning der theeën, vanwege zijn enorme scala aan gezonde eigenschappen. Het voorkomt mondkanker, zelfs bij diegenen die dit reeds in een premaligne stadium hebben, dus met afwijkingen in de mond met een zeer hoog risico dat deze ontaarden in kanker. In een onderzoek kregen 41 mensen met een dergelijk verhoogd risico een extract van groene thee.
Van diegenen die de hoogste dosis kregen, ontwikkelde 58 procent de kanker niet, ten opzichte van 36 procent in de groep die de laagste dosis kreeg25.
Ook beschermt groene thee de ogen tegen ziekten, zoals glaucoom.
De antioxidanten uit de thee dringen door tot in het oogweefsel, waar ze de lens en het netvlies sterker maken, zo blijkt uit onderzoek.
Het meest bijzonder is nog wel dat groene thee een van de weinige effectieve middelen is tegen een vorm van kanker die gezien wordt als ongeneeslijk.
De grootte van de lymfeknopen bij chronische lymfatische leukemie (CLL) slinkt door groene thee. Dat komt door het ingrediënt EGCG (epigallocatechine-3-gallaat, een polyfenol), althans dat vermoeden de onderzoekers die dat bij 31 CLL-patiënten getest hebben.
Al deze patiënten kregen EGCG-extract in verschillende doseringen van 400 mg tot 2000 mg tweemaal daags. Zij die de hoogste dosering kregen, rapporteerden een substantiële reductie in de grootte van de lymfeknopen, en zonder bijwerkingen.
- Zwarte thee
Maar voor wie zijn diabetes beter wil kunnen instellen, is zwarte thee beter. Bij een vergelijking met groene thee en oolong-thee bleek zwarte thee de gunstigste eigenschappen te hebben voor diabetici.
Dat komt doordat daarin de meeste polysacchariden zitten en die hebben een glucoseremmende werking.
Ook bleek zwarte thee de beste bestrijder van vrije radicalen.
Die laatste hebben een sleutelrol bij de ontwikkeling van kanker en reumatoïde artritis28.
Wie drie tot zes koppen zwarte thee per dag drinkt, verlaagt tevens zijn risico op hartziekte met 45 procent ten opzichte van het drinken van slechts één kopje per dag.
Maar bij meer dan zes koppen zakt het gunstige effect weer af: de bescherming bleek daarbij nog maar 36 procent te zijn29. Zwarte thee heeft ook een nadeel: door het looizuur worden mineralen als ijzer gebonden en dat is niet goed voor je gezondheid. Drink het dus met mate.
De polyfenolen uit thee maken ook onze botten sterker. Dat effect wordt al na korte tijd duidelijk als iemand drie koppen per dag gaat drinken, zo blijkt uit onderzoek.
- Pure chocola
De flavanolen in pure chocolade – niet te verwarren met flavónolen – verbeteren de gezondheid van arteriën en kunnen daardoor een ‘significante’ verlaging geven van hoge bloeddruk ofwel hypertensie.
Pure chocola is met name effectief bij mensen die reeds een verhoogde bloeddruk hebben. Wie vijf jaar lang een klein stuk pure chocolade per dag eet, verlaagt mogelijk ook zijn risico op een hartaanval en hartziekten met 20 procent37.
Door twee weken lang 40 gram (liefst suikervrije) pure chocola per dag te eten kunnen zelfs zeer gestresste personen verbetering brengen in hun tekenen van nervositeit38.
Vegetarisch of niet? Biologisch of niet?
Je kans op kanker is groter als je voornamelijk rood vlees eet, zo is aangetoond. Vegetariërs en mensen die voornamelijk vis eten hebben – ten opzichte van vleeseters – een veel grotere kans dat ze vrij van kanker blijven. Verrassend is echter dat kanker van de dikke darm en de einddarm juist onder vegetariërs meer voorkomt dan onder vleeseters.
Bij een groot onderzoek is ontdekt welke voordelen een voedingspatroon zonder vlees (vegetarisch of voornamelijk vis) heeft.
Daarbij werden de gezondheid en het voedingspatroon van 52.700 mensen in kaart gebracht.
Zij werden onderverdeeld in vleeseters, viseters, vegetariërs en veganisten. De meesten van hen aten de aanbevolen hoeveelheid van vijf porties groente en fruit per dag, waarvan wordt aangenomen dat deze de gezondheid in stand houdt.
Toch was het aantal gevallen van kanker onder de vegetariërs en de viseters significant lager dan onder de vleeseters, al was het hoge aantal gevallen van dikkedarmkanker onder vegetariërs verrassend.
- Biologische voeding kopen is de extra investering waard, zo blijkt eveneens uit onderzoek.
Biologisch geteelde Golden Delicious-appels bevatten bijvoorbeeld 15 procent meer antioxidanten en bioactieve stoffen dan dezelfde appels maar dan ‘gewoon’ geteeld.
Bij het onderzoek – waarin gedurende drie jaar biologische voeding met niet-biologische werd vergeleken – bleek ook dit: biologische appels hebben een 10 procent hogere concentratie bioactieve stoffen waarvan meerdere gezonde eigenschappen bekend zijn, zoals bescherming tegen kanker en hartziekten
Zo goed als een medicijn
Hoewel een voedingspatroon dat bestaat uit groenten, fruit en sappen al een buitengewoon goede manier is om ziekten te voorkomen, kunnen sommige voedingsmiddelen ziekte zelfs bestrijden.
Vaak zijn ze even krachtig als een medicijn, maar dan zonder de bijwerkingen. Onderstaand een aantal voedingsmiddelen die bij bepaalde ziekten zo’n werking hebben.
• Ziekte van Alzheimer: spruitjes, schelpdieren, appelsap, olijfolie
• Astma: zwarte bessen
• Borstkanker: waterkers, spruitjes, broccoli, zeewier, rabarber
• Kanker: spruitjes, broccoli, zeewier, rabarber
• Colitis: bosbessen
• Dementie: spruitjes, broccoli, appelsap
• Onderdrukt immuunsysteem: broccoli, appels
• Diabetes (type 2): grapefruit, zwarte thee, bosbessensap
• Hartproblemen: watermeloen, eieren, bietensap, pure chocolade, druiven, amandelen, lijnzaad
• Hepatitis C: grapefruit
• Hoog cholesterol: eieren, amandelen, lijnzaad
• Hoge bloeddruk (hypertensie): watermeloen, bietensap, pure chocolade, druiven
• Nierstenen: citroenlimonade
• Leukemie (CLL): groene thee
• Non-Hodgkin-lymfoom: zeewier
• Prostaatkanker: granaatappelsap
• Stafylokokkeninfecties: cranberrysap
• Stress: walnoten, walnotenolie
• Urineweginfecties: cranberrysap
Liever niet eten of drinken
Iedereen weet wel dat een voedingspatroon op basis van wit brood en ander bewerkt voedsel aan de basis ligt van veel chronische ziekten van tegenwoordig. De redenen zijn als volgt.
- Bewerkte voedingsmiddelen veroorzaken hartziekten doordat ze een hoge glykemische index (GI) hebben.
Daardoor krijgen de arteriën het een paar uur lang zwaar, vanwege de ontstane glucosepiek in het bloed.
Bij onderzoek in Israël zijn bewerkte voedingsmiddelen getest op gezonde vrijwilligers, die cornflakes, suiker, zemelen of water kregen. Alleen diegenen die het water kregen, hadden daarna normale arteriën.
De rest had nog een aantal uren een slechte arteriële functie.
- Coladrankjes als Coca-Cola en Pepsi kunnen diabetes en spierzwakte veroorzaken.
Het kalium in het bloed daalt snel, hetgeen tot ernstige spierproblemen kan leiden. In Griekenland is bij onderzoek ontdekt dat wie buitengewoon veel cola dronk, zelfs verlamd kon raken.
De verlamming genas weliswaar geheel door het stoppen met drinken van de cola. Een van de mensen bij wie dit gebeurde, dronk 2-9 liter per dag, merkten de onderzoekers op, hetgeen natuurlijk een extreme hoeveelheid is.
- Alle soorten vlees vooral rood vlees en bewerkt vlees kunnen – indien in grote hoeveelheden geconsumeerd – het risico op kanker en voortijdig overlijden vergroten.
Uit een enquête onder 47.976 mannen en 23.276 vrouwen bleken onder diegenen die hoorden bij de 20 procent grootste roodvleeseters – 62,5 g/1000 calorieën vlees per dag – veel meer mensen voortijdig aan allerlei oorzaken te overlijden dan onder diegenen die in de 20 procent minste roodvleesconsumptie vielen.
Als je echt niet zonder vlees kunt, stap dan over op wit vlees als kip, zeggen de onderzoekers.
Samengesteld en bewerkt door het schrijverscollectief uit het artikel: Krachtvoer, voeding zo goed als een geneesmiddel.
Door: © Bryan Hubbard, maart 2011
==========================================================
Ik gebruik ook roomboter op brood , wel trouwens biologisch gewoon bij de c1000 te koop ( die winkel is het dichts bij me )
Hoe beter je geinformeerd bent over gezond eten,
hoe beter
Gezondsheidsradio >> http://www.gezondheidsnieuwsradio.nl/wp-content/uploads/2011/06/Ron-Fonteine-18-08-2011-over-vetten.mp3
Mensen die lijnen mijden vet ...NIET DOEN ..luister meer
=============================================================
eet een banaan , is gezond
De Banaan
Samengesteld door Dokter P. Bradley Carey
Bananen bestaan uit drie natuurlijke suikers, sucrose, fructose en glucose gecombineerd met vezels. Een banaan geeft een directe en durende boost aan energie. Onderzoek heeft aangetoond dan twee bananen genoeg energie geven voor een stevige 90 minuten workout. Geen wonder dat de banaan de nummer een keuze is van werelds toonaangevende atleten. Maar energie is niet het enige dat een banaan voor ons kan betekenen. Een banaan kan ons ook helpen een aanzienlijk aantal ziekten en aandoeningen te voorkomen, een must in ons dagelijks dieet.
Al de hierna volgende eigenschappen komen het best tot hun recht in een biologisch gekweekte banaan.
Anemia: rijk aan ijzer, bananen kunnen de productie stimuleren van hemoglobine in het bloed en zo helpen in gevallen van anemie (tekort aan zuurstofdragende cellen).
Bloeddruk: Dit unieke fruit is rijk aan potassium maar arm aan zout. Dit maakt de banaan ideaal om hoge bloeddruk te bestrijden en hartinfarcten te voorkomen. Dit effect is zodanig aangetoond dat de bananen industrie toestemming heeft gekregen van de Amerikaanse Food en Drug Administration om dit argument te gebruiken in advertenties voor bananen.
Hersenfunctie: 200 studenten van een school in Twickenham (Middlesex) nuttigde tijdens hun examen bananen als ontbijt, tussendoor en tijdens de lunch om hersenactiviteit te verbeteren. Onderzoek heeft aangetoond dat het hoge gehalte aan potassium de studenten alert hield.
Opstopping: Door het hoge gehalte aan vezels heeft de banaan een uitstekend effect op het functioneren van de darmen.
Depressiviteit: Recent onderzoek uitgevoerd door MIND onder mensen die lijden aan depressies, heeft aangetoond dat mensen zich beduidend beter voelde na het eten van bananen. Dit komt door de aanwezigheid van tryptophan, een soort proteïne dat ons lichaam omzet in serotonine. Serotonine staat bekent om zijn relaxende werking, het verbeteren van de gemoedstoestand en het algemeen gelukkiger voelen.
Kater: Een van de snelste manieren om van een kater af te komen is met een bananenmilkshake, gezoet met honing. De banaan kalmeert samen met de honing de maag, hersteld een tekort aan bloedsuiker, terwijl de melk ons lichaam van vocht voorziet.
Brandend gevoel middenrif: Bananen hebben een natuurlijk anti zuureffect op het lichaam, dus heb je last van een brandend gevoel, probeer eens een banaan.
Ochtendziekte: Bananen als tussendoortje helpt je bloedsuiker op peil te houden en voorkomt hiermee ochtendziekte.
Muggenbeten: Probeer eens de binnenkant van een bananenschil op een muggenbeet, veel mensen vinden verlichting en ervaren vermindering van zwelling.
Zenuwen: Bananen zijn rijk aan vitamine B en helpen de zenuwen te kalmeren.
Overgewicht en drukke baan?: Studies aan het Psychologie Instituut in Oostenrijk toonde aan dat werkdruk mensen ertoe brengt energie te zoeken in chocolade en chips. Onderzoek onder 5.000 ziekenhuis patiënten onthulde dat de mensen met overgewicht werkte onder grote druk. De eindconclusie van dit onderzoek was dat mensen in hun zoektocht naar energie het beste ieder 2 uur een banaan konden eten.
PMS: Eet een banaan, het gehalte aan vitamine B6 reguleert het suikergehalte (glucose) in het bloed en hiermee uw gemoedstoestand.
Stoppen met roken: Bananen kunnen helpen bij het stoppen met roken. Het gehalte aan vitamine B6, B12, potassium en magnesium in een banaan helpt het lichaam te herstellen van de effecten die ontstaan door nicotine gebrek.
Stress: Potassium is een onmisbaar mineraal, het helpt ons hartritme te stabiliseren, stuurt zuurstof naar de hersenen en reguleert onze waterhuishouding. Wanneer we gestrest zijn neemt ons metabolisme toe, hierdoor neemt ons niveau aan potassium af. Dit kan dus verholpen worden met een potassium rijke banaan.
Hartaanval: Volgens een studie gepubliceerd in "The New Engeland Journal of Medicine", reduceert het regelmatige eten van een banaan de kans op dood door een hartaanval met wel tot 40%.
Temperatuur regulerend: In veel culturen eten mensen bananen om het lichaam koel te houden van zwangere vrouwen. In Thailand eten zwangere vrouwen bananen zodat hun kind ter wereld komt met een koele lichaamstemperatuur.
Maagzweren: Bananen worden gebruikt in diëten voor mensen met darmstoornissen omdat de banaan een zachte structuur heeft. Het is het enige rauwe fruit dat gegeten kan worden door mensen met chronische maag en darmaandoeningen. Het neutraliseert ook het teveel aan zuur en reduceert irritatie van de maagwand doordat het als een beschermlaag functioneert.
Wratten: Plak een stukje bananenschil met de binnenkant van de schil met een pleister tegen de wrat.
Zoals u ziet is de banaan een geweldig natuurlijke remedie tegen allerlei kwalen. Vergeleken met een appel heeft een banaan vier keer zoveel proteïnen, tweemaal de hoeveel koolhydraten, driemaal de hoeveel phosphorus, vijfmaal zoveel vitamine A en ijzer en tweemaal zoveel van alle andere vitamine en mineralen.
De vier basisprincipes voor gezond eten en leven
bron:http://www.fonteine.com/basisprincipes.html
Je voedingspatroon omgooien is niet altijd even makkelijk.
Het eerste wat je moet beseffen als je weg gaat van westerse voeding is dat je een ontgiftingsproces zal ondergaan dat zowel lichamelijk als geestelijk je voor de nodige uitdagingen stelt.
De drang om terug te gaan naar toxische voeding zal bijna onmogelijk zijn om te weerstaan en er is veel discipline en wilskracht voor nodig om vol te kunnen houden.
Het is belangrijk dat je deze vier principes in de gaten blijft houden: water, rauw plantaardig voedsel, vol-spectrum zout en volle vetten.
Water
Koffie is vochtafdrijvend, wat ze ook in de media beweren.
Alle stimulerende middelen zijn vochtafdrijvend.
’s Ochtends produceren je bijnieren natuurlijke hoeveelheden van de stresshormonen cortisol en adrenaline om je wakker en op gang te krijgen voor de rest van de dag.
Dit zou voldoende moeten zijn.
Als je niet fris en uitgerust wakker wordt, betekent dit dat je immuunsysteem niet volledig in staat is geweest het natuurlijke nachtelijke reinigings- en zuiveringsproces af te maken en het wil je het liefst in slaap houden om de klus af te maken.
Met andere woorden, je immuunsysteem is belast en je hebt meer adrenaline en cortisol nodig om je brein in werking te zetten.
Dat is exact wat koffie doet.
En de suiker en melk die je erin doet ook. Dit zijn allemaal stimulerende middelen die razendsnel je bloedsuikerspiegel omhoog drijven.
Met als gevolg een reactie van je bijnieren om grotere hoeveelheden cortisol en adrenaline dan gebruikelijk te produceren als een overlevingsmechanisme.
Dit zijn niet de enige twee hormonen die teveel worden vervaardigd.
Je alvleesklier zal eveneens abnormaal grote hoeveelheden insuline uitscheiden om je bloedsuikerspiegel terug te dringen tot een normaal niveau.
Door dit 20, 30, misschien 40 jaar te doen, ben je aan het bouwen aan ziektes als diabetes, hart- en vaatziekte, kanker en zelfs neurologische aandoeningen als MS, Parkinson’s etc.
Behalve bijnieruitputting, een uitgeputte alvleesklier en verstoorde bloedsuiker- en hormoonspiegels ben je ook ernstig je zenuwstelsel aan het overbelasten (dit is waarom je handen trillen als je teveel koffie drinkt).
Een bijkomende factor is dat deze stimulerende middelen het bloed verzuren, dat een natuurlijke pH van tussen de 7,3 en 7,4 hoort te hebben.
Bovendien worden je cellen gedwongen om vloeistof af te geven en je bloed, spieren en weefsels glucose en mineralen.
Wellicht begrijp je nu hoeveel paniek die ene kop koffie met suiker en melk in je lijf teweegbrengt in de ochtend, alleen maar om de dag door te kunnen komen?
En dan heb ik het alleen nog maar over koffie!
Het typische westerse voedingspatroon bevat niets anders dan bijnieruitputtende, bloedsuikerontregelende, mineraalrovende, vochtafdrijvende en alkalisch verlagende stimulerende middelen: brood, pizza, koekjes, frisdrank – het is een wonder dat veel mensen nog leven! De meesten van ons zijn dan ook ernstig uitgedroogd.
Eén van de eerste dingen die je moet doen is de hoeveelheid goede kwaliteit water (gefilterd kraanwater of mineraalwater) drinken die je cellen dagelijks nodig hebben.
Drink dagelijks 35 cl. water voor elke 10 kg lichaamsgewicht.
Een goede manier om de dag te beginnen is het drinken van citroenwater (water met vers geperst citroensap).
Dit helpt ook de lever te ontgiften. Smoothies zijn een fantastische manier om water binnen te krijgen.
Een andere prima manier om water naar je cellen te brengen is door voedsel te eten dat van nature veel water bevat, bijvoorbeeld komkommer, watermeloen en groene bladgroente.
Het belang van water moet niet onderschat worden en het is de eerste stap die je kunt zetten naar een goede gezondheid.
Rauw plantaardig voedsel
Eet meer salades!
Biologisch rauw plantenvoedsel is ongelooflijk gezond, zuiverend en voedend.
Behalve water bevat het omega-3 vetzuren, chlorofyl, mineralen, enzymen, eiwitten, vetten en vitamines.
Het is het meest complete voedsel van moeder natuur en zowel mensen als dieren gedijen hierop, inclusief roofdieren die de plantaardige voedingsstoffen tweedehands binnenkrijgen via het vlees.
Zorg dat je tenminste één salade per dag eet, liefst twee of zelfs drie!
Houd je niet bezig met het tellen van calorieën en je hoeft je niet schuldig te voelen als je teveel eet, want het is nagenoeg onmogelijk om teveel van dit voedsel te eten.
Dit komt omdat het water bevat en geen ‘dicht’ voedsel is. Je zult er supersnel van gaan afvallen, maar ook mentaal zul je je lichter gaan voelen. Het is echt voeding voor het hart.
Wist je dat hét hartmineraal magnesium is en dat chlorofyl opgebouwd is rondom magnesium? Wist je ook dat chlorofyl voor 98% identiek is aan rode bloedlichaampjes?
Wij zijn planten en zij zijn leermeesters die ons bewustzijn kunnen verhogen.
Een makkelijk te maken salade is geraspte wortel met groene bladgroente (hoe donkerder groen hoe beter – probeer eens spinazie!), kiemen en een dressing van olijfolie met vers citroensap (zorg dat je ook wat vruchtenvlees toevoegt – je kunt zelfs de pitten eten, deze zijn anti-candida en anti-kanker).
Als je wilt, kun je ook nog paprika- en cayennepoeder met wat oregano toevoegen. Leer de smaken bitter en zuur waarderen, de twee meest ondergewaardeerde smaken in je mond, dankzij de conditionering die je van kinds af aan hebt ondergaan om alleen zoet en zout lekker te vinden.
Vol-spectrum zout
Net zoals er vol-spectrum licht bestaat (natuurlijk zonlicht dat het volledige electro-magnetische spectrum bevat) zo is er ook iets wat ik vol-spectrum zout noem. Zout is namelijk ook electro-magnetische energie. Je cellen hebben deze electrolyten nodig om de electro-magnetische en zelfs lichtcommunicatie tussen je cellen te verbeteren.
Ik adviseer je om alleen deze drie typen zout te gebruiken: Keltisch zeezout (ook wel sel gris genoemd, uit Guérande, Frankrijk), Dode Zeezout en Himalayazout.
De beste manier om zout te consumeren is in vloeibare vorm door het maken van een concentreerde zoutoplossing genaamd Sole. In dit artikel leg ik uit hoe dat moet:
http://www.fonteine.com/zeemineralen.html
Een veilige dosis is één of twee theelepels Sole in een glas water. Je kunt de dosis geleidelijk verhogen als je wilt, maar wees voorzichtig en luister naar wat je lichaam je vertelt. Je hoeft je geen zorgen te maken om je bloeddruk of je hart want je lichaam heeft namelijk zout nodig, best veel zelfs. Je bloed hoort van nature 0,9% zout te bevatten en je lichaam heeft ongeveer 200 gram nodig.
Toen je in de baarmoeder lag, lag je in een zoutbad dat als het goed is nagenoeg identiek was aan verdund zeewater (afhankelijk van het voedingspatroon van je moeder natuurlijk). Gezond menselijk bloed is voor 98% gelijk aan zeewater.
We zijn niet alleen planten, we zijn ook een verdunde oceaan.
Het is dus erg zinvol om zoutoplossingen te drinken om onze cellen te regenereren en ze de oorspronkelijke informatie en energie terug te geven.
Volle vetten
Met volle vetten bedoel ik ook vólle vetten. Vergeet calorieën en de vet-is-slecht-propaganda.
Heb je ooit magere of halfvolle melk uit een koe zien komen? Ik niet.
Dat is zoiets als zeggen dat de natuur een fout heeft gemaakt en wij corrigeren dit door het vet eruit te halen.
Vet maakt niet vet. Ik herhaal: VET MAAKT NIET VET.
Zorg echter wel dat je de juiste vetten eet. Ze zijn makkelijk te onthouden: uitsluitend extra vergine biologische kokos- en olijfolie en roomboter gemaakt van echte melk. De best opneembare vetten zijn de verzadigde, vanwege hun korte of middelgrote keten.
Dit zijn voonamelijk dierlijke vetten, zoals rauwe melk van biologische koeien die gras, klaver en kruiden eten en niet onthoornd zijn (als je hier aan kunt komen, je zult het rechtstreeks van de boer moeten kopen), roomboter en biologisch vlees van koeien die gras eten.
Kokosvet is een fantastisch vegetarisch verzadigd vetalternatief.
Op de tweede plaats staan enkelvoudig onverzadigde vetten zoals olijfolie.
Deze zijn wat moeilijker verteerbaar vanwege hun langere keten maar desondanks nog steeds heel gezond.
Zoals je ziet, vind je in deze vier principes van gezond eten geen granen terug. De mens loopt zo’n 200.000 jaar op deze planeet rond. Slechts 10.000 jaar geleden zijn we landbouw gaan bedrijven.
Dit betekent dat granen evolutionair gezien pas kort geleden in ons voedingspatroon voorkomen.
Het menselijk spijsverteringsstelsel is niet gemaakt om granen te verteren.
Vraag jezelf eens af waarom er zoveel mensen met glutenintoleranties en -allergieën zijn. Alleen vogels kunnen granen eten, dus geef ze ook niet aan je hond, kat of paard.
De makkelijkste manier om de vier principes van gezond eten in je leven te integreren is om hoofdzakelijk op smoothies en salades te leven. Op die manier kun je de vier principes combineren.
Smoothies en salades zijn ook makkelijk om mee te nemen.
Zorg echter dat elk ingrediënt biologisch is. Het betaalt zich letterlijk terug omdat je je meer voeding krijgt terwijl je minder eet. Het is voedsel dat werkelijk voedt in plaats van alleen maar vult.
Als je je houdt aan dit voedingspatroon geef je je cellen de energie en informatie die ze nodig hebben om te regenereren. Je zult afvallen als je overgewicht hebt en bijkomen als je ondergewicht hebt.
Je bloedsuiker- en hormoonspiegel zullen stabieler worden en je bloeddruk en cholesterol ook Je darm-, lever- en hartfunctie zullen verbeteren en daarmee je immuunsysteem en spijsvertering.
Je zult een voelbare verbetering ervaren in energie- en gezondheidsniveau en vitaliteit.
Deze voedingsmiddelen brengen een transformatie teweeg die je kan helpen om je evolutie te versnellen, omdat ze gebaseerd zijn op de levensscheppende en levensbevorderende principes van de natuur. Het enige wat er voor nodig is het opbrengen van de discipline en wilskracht om met jouw eigen stroom mee te gaan en niet met die van de samenleving.
Wij zijn echter de samenleving. Laat deze voedingsmiddelen je geest, je hart en je ziel openen en je op elk niveau helen en we kunnen de samenleving veranderen.
Zoals Ghandi al zei, je moet zelf de verandering worden die je wilt zien.
Er zijn maar een paar dappere zielen nodig om deze verandering in werking te zetten. Jij kan er één van zijn.
Mike Donkers
Zowel gekookt als gebakken fungeren eieren als een natuurlijke ACE-remmer die de bloeddruk verlaagt; gebakken eieren blijken nog het effectiefst. Dit onderzoek werd gedaan als vervolg op onderzoeken waaruit naar voren kwam dat gezonde mensen eieren kunnen eten zonder dat hun risico van hartziekten toeneemt.
Eieren toch goed voor het hart
Verschenen in mei 2009 in medisch dossier
Altijd werd gezegd dat eieren niet goed voor het hart zijn en dat het cholesterolgehalte ervan stijgt. Maar nu is uit onderzoek gebleken dat eieren hoge bloeddruk kunnen verlagen, wat ook een risico voor hartaanval is.
ja veel eitjes eten dus
Earth Watcher heeft ook iets over geschreven over Aspartaam
Waarschuwingen | Voedings Waarschuwing |
Geschreven door EarthWatcher on zaterdag 02 juni 2012 13:56 |
6. Tarwekiemen. Rijk aan vitamine E. Vitamine E kan maculadegeneratie vertragen en het risico op staar verminderen. Amandelen, zonnebloempitten en pindakaas zijn ook rijk aan vitamine E. |
Verlies van het gezichtsvermogen staat in de top 10 van volwassen handicaps. Maar de gezondheid van je ogen heb je voor een deel zelf in de hand. Uit onderzoek is gebleken dat een aantal voedingsstoffen, waaronder omega 3 en carotenoïden als luteïne en lycopeen, het risico op maculadegeneratie (slijtage van je zicht) kan verlagen met 25 procent. Deze voedingsmiddelen zijn goed voor de ogen:
1. Spinazie en boerenkool. Rijk aan luteïne en zeaxanthine, twee antioxidanten die gezonde cellen beschermen en behouden. Ze fungeren als een interne zonnebril die schadelijke golven filtert. Spinazie bevat bovendien veel vitamine A, ook goed voor de ogen.
2. Oesters. Bevatten zink. Een tekort aan zink wordt in verband gebracht met een verminderd gezichtsvermogen, vooral in de nacht, en staar. In plaats van oesters kun je ook melk, kreeft en zalm eten voor de aanlevering van zink. Zink helpt ook bij het vertragen van maculadegeneratie.
3. Abrikozen. Rijk aan carotenoïden als bètacaroteen en lycopeen. Het lichaam zet deze om in vitamine A, wat schade aan cellen en weefsel tegengaat zoals de ooglens.
4. Zoete aardappel. Bevat meer vitamine A dan de voorgeschreven dagelijkse behoefte. In plaats van zoete aardappels kun je ook kiezen voor wortels.
5. Eieren. Bevatten zink, omega 3 én luteïne. Eieren hebben een kleinere hoeveelheid van deze voedingsstoffen dan spinazie, maar ons lichaam kan de antioxidanten uit een ei beter absorberen dan uit bladgroenten.
'