Twink.jouwweb.nl
Home » tips en meer >>

huishoudelijk

 

›  1 reactie(s) Meer...

Je Huis Altijd Schoon: Clean As You Go!


Is het de meest efficiënte manier van schoonmaken? 
Waarschijnlijk niet, maar je huis kan er wel altijd uitzien als een showroom. 
En daar komt bij dat je nooit meer te maken hebt met grote hoeveelheden afwas en smerige tafels! 
Wat is Clean As You Go? 
Heel simpel. Je doet aan CAYG wanneer je alles waar je klaar mee bent direct schoonmaakt en opruimt. 
Dus wanneer je met je blender een lekkere smoothie hebt gemaakt laat je hem niet vies op het aanrecht staan, maar maak je hem meteen schoon en ruim je hem op. 
Zo hoef je het later niet meer te doen. 
Een ander voorbeeld van Clean As You Go is het meenemen van vuile vaat van de woonkamer naar de keuken. 
En als je dan toch in de keuken staat kun je het net zo goed meteen in de vaatwasser schuiven. 
Meer voorbeelden? Gooi je vuile was niet op de grond, maar direct in de wasmand. 
Loop met je Snickers-papiertje direct naar de prullenbak. 
Ruim de tafel direct na het eten af en laat de afwas niet staan tot morgen. Veeg je remsporen direct weg met de toiletborstel. 
Gooi lege shampooflessen direct in de vuilnisbak. 
Ruim geknoeide kruimels meteen op na het eten met een kruimeldief. 
Wat is het voordeel? 
De voordelen zijn duidelijk. 
Je laat steeds een schoon en opgeruimd huis achter. 
Natuurlijk zul je af en toe nog moeten stofzuigen en moeten dweilen. 
Toch zijn de taken aanzienlijk minder groot dan wanneer je alles opspaart tot het moment dat je alles moet opruimen. 
Als je werk volgens Clean As You Go kan er altijd onverwachts visite langskomen omdat jij je niet hoeft te schamen voor je huis! 
Wat is de keerzijde? 
Clean As You Go is psychologisch erg leuk, maar eigenlijk niet zo efficiënt. 
Het kost minder tijd om je huishoudwerk te ‘batchen’. 
Wanneer je batcht spaar je bijvoorbeeld alle vuile glazen op tafel op, en breng je ze in één keer met een dienblad naar de keuken. 
Zo hoef je maar één keer te lopen. 
Batchen is minder schoon maar wel tijdsbesparend. 
Wanneer je alle vuile kleding in een hoek van je slaapkamer gooit hoef je maar één keer per week naar de wasmand te lopen. 
Je kunt je vuile blender direct meenemen met de andere vaat en de kruimels zuig je wel weg met de volgende stofzuigbeurt. 
Welke werkwijze past bij jou? 
Om even een algemeen beeld te schetsen: vrouwen leven vaker volgens Clean As You Go, mannen batchen liever. 
Dit veroorzaakt uiteraard wrijving. 
Door elkaar te leren begrijpen kan deze wrijving verminderd worden. Hij gáát de rommel wel opruimen, alleen niet nú! 
Waarschijnlijk voel je al wel aan welke werkwijze het meest bij jou aansluit, maar heb je er nooit zo over nagedacht. 
Ben jij een CAYGer? 
Dan heb ik een gewetensvraag voor je: Is het bureaublad van je computer op dit moment ook netjes opgeruimd? Zo niet, aan de slag dan! 

Tips voor Natuurlijk en Duurzaam SchoonmakenJe wilt je huis op een natuurlijke manier schoonhouden. Hieronder staan een aantal tips om meteen mee aan de slag te gaan. 


1. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen 

Gebruik geen bleekwater. Dit bevat chloor en is erg slecht voor het milieu. Regelmatig schoonmaken met een natuurlijke zeep of een allesreiniger is even hygiënisch en minder schadelijk voor het milieu. Vermijd chemische ontstoppingsmiddelen. Kies voor de zuignap of gewone sodakorrels waar u heet water over giet voor het ontstoppen van een verstopte afvoer. Kies voor azijn voor het ontkalken i.p.v. voor chemische ontkalkmiddelen. 

2. Koop groene biologische schoonmaakmiddelen 

Het is soms even zoeken maar het wordt steeds makkelijker om groene schoonmaakproducten aan te schaffen. In steeds meer schappen vind je een ‘groen’ alternatief voor de bestaande producten. Zo vind je het wasmiddel Klok Eco weer bij AH en kun je naar de Natuurwinkel gaan voor de productlijn van Ecover. 

3. Ventileer regelmatig je huis 

Door chemische reinigingsmiddelen en bouwmaterialen die toxische stoffen ‘uitademen’ kan de luchtkwaliteit binnen soms veel slechter zijn dan buiten. Daarnaast zijn de nieuwe huizen vaak enorm goed geïsoleerd en zitten daarmee potdicht. Het is daarom goed om je huis regelmatig te luchten en als je gaat slapen je raam lekker open te zetten. 

4. Pas op met anti bacteriële reinigers 

Ze duiken steeds vaker op de anti bacteriële reinigers. Ze doen ons geloven dat het noodzakelijk is om anti bacterieel te reinigen. Dit is echter onzin het blijkt juist contra productief te zijn omdat het ook de natuurlijke ‘goede’ bacteriën op de huid aantast waardoor bacteriën juist meer kans krijgen. Daarnaast is het aangetoond dat water en zeep net zo goed werkt. 

5. Haal weer soda en azijn in huis 

De middeltjes van toen werken nog steeds. Zuurhoudende schoonmaakartikelen zijn onmisbaar in het huishouden. Dat komt omdat zuur zeepresten en kalk kan oplossen. Veel bekende schoonmaakproducten bevatten dan ook een zuur. Dat kan een sterk zuur zijn zoals zoutzuur of zwavelzuur. Of een zwak zuur, bijvoorbeeld azijn of citroenzuur. Zoutzuur is de stof die we meestal terug vinden in commerciële ontkalkers voor huishoudapparaten en in agressieve ontkalkers voor toiletpotten. Ontkalkers met zoutzuur zijn erg bijtende producten die uiterst irriterend zijn voor de huid. Kortom gebruik natuurlijke zuren zoals citroen en azijn. Deze zijn het veiligst in gebruik en het minst schadelijk voor het milieu. 

6. Laat je huis op een Natuurlijke manier lekker ruiken 

Weg met die vreeslijke luchtverfrisser met kunstmatige luchtjes. Haal bloemen en planten in huis die een lekkere geur verspreiden en de lucht filteren. Verder hebben een aantal ecologische merken natuurlijke luchtverfrissers. Bijvoorbeeld van Wellments 

7. Vermijd de stomerij 

Chemische reiniging gebeurt meestal met de stof per-chloorethyleen; deze stof is erg milieubelastend. Een aantal stomerijen reinigen echter chloorvrij (onder meer de stomerij van Albert Heijn en Hangers Cleaners). Er wordt ook gewerkt aan minder schadelijke reinigingsmethoden, zoals met CO2 of natreinigen met water en zeep. 

8. Ontwerp je huis met ‘schoonmaken in je achterhoofd’ 

Het is niet het eerste waar je aan denkt als je een huis laat ontwerpen. Maar een huis wat makkelijk is om schoon te houden is toch iets voor te zeggen. Denk dan aan materiaalgebruik, geen onnodige hoekjes of bijvoorbeeld een ‘zwevende’ keuken. Overleg het maar eens met de architect. 

9. Houd je aan de dosering 

Volg de doseervoorschriften op het etiket. In praktijk wordt dikwijls veel te veel schoonmaakmiddel gebruikt. Dit is verspilling en zorgt bovendien voor streepvorming en plakkerigheid, waardoor nogmaals gereinigd moet worden. Let extra op bij geconcentreerde producten omdat de kans op overdosering hier vrij groot is. 

10. Gebruik microvezeldoekjes voor de schoonmaak 

Microvezeldoekjes zijn dan wel geen natuurlijk product, maar ze gaan enorm lang mee (600 beurten) waardoor ze volgens mij de voorkeur hebben boven katoenen doekjes of wegwerpdoekjes. Met een microvezeldoekje kun je met weinig schoonmaakmiddel snel en grondig schoonmaken. Je kunt de doekjes droog of nat gebruiken. 

11. afval goed scheiden 

Afval scheiden doen de meeste mensen al. Tegenwoordig is het op veel plaatsen ook mogelijk om plastic te scheiden. Let bij de aanschaf van producten ook op het verpakkingsmateriaal. Voor het scheiden van papier, kun je kiezen voor een handige papierbak 

12. Enkele tips van biologische producten en merken: 

wat je al met azijn kunt doen


Verwijdert vlekken uit potten en pannen, vullen met een mengsel van 3 eetlepels azijn per ½ liter water, 
laten koken tot het vuil oplost en weg kan geveegd worden. 
Maakt de Magnetron of oven schoon, een mengseltje maken van ¼ kopje azijn en 1 kopje water en dat laten koken in de magnetron of oven. 
Maakt de magnetron of oven schoon en verwijdert geurtjes. 
Los roest op schroeven en ander metaal op, in onverdunde azijn laten weken. 
Verwijdert kookgeurtjes, hiervoor een potje water met azijn laten sudderen op het vuur. 
Ontstopt je stoomstrijkijzer. Een mengsel maken van evenveel azijn als water en dat in het reservoir doen, op volle stoom zetten en 5 minuten laten aanstaan in verticale positie, daarna uitschakelen en laten afkoelen, alle losse deeltjes zouden nu eruit moeten komen. 
Een verbrande ijzeren plaat kan je schoonmaken met azijn, evenveel azijn als water in een kleine kookpot opwarmen, deze oplossing op het ijzer gieten om donkere of verbrande vlekken te verwijderen.
Verwijdert pluisjes op kleren. Een half kopje azijn bij het spoelwater doen. 
Voorkomt dat kleuren uitlopen in de was. Kleren in onverdunde azijn doen voor je ze wast. 
Verfrist je wasmachine. Doe regelmatig een kopje azijn in de machine en laat een gewone cyclus draaien zonder was. Lost zeepresten op. 
Maakt kleuren weer levendig.. Doe een ½ kopje azijn in het spoelbakje van je wasmachine. 
Verwijdert vet van suede, doe azijn op een tandenborstel en wrijf voorzichtig over de vlek. 
Verwijdert hardnekkige vlekken, voorzichtig met azijn wrijven op fruit-, jam-, mosterd-, koffie- en theevlekken, daarna wassen als normaal. 
Verwijdert sigarettengeur uit kleren, doe een kopje azijn bij een bad vol heet water, hang de kleren erboven. 
Verwijdert (afneembare) stickers, een paar keer inwrijven met azijn, in laten weken, daarna afwassen. 
Maakt brillen schoon, elke lens met een drupje azijn schoonmaschoonmaken. 
Verfrist snijbloemen, twee eetlepels azijn en één eetlepel suiker per ¼ liter water. 

Azijn een wondermiddel, 

Doodt gras op paden en opritten. 
Doodt onkruid, onverdund erop spuiten tot het onkruid vergaan is. 
Verhoogt het zuurgehalte van de bodem, in hard water een klein scheutje azijn door het water doen, om je rododendrons, gardenia's, of azalea's water te geven. 
Voorkomt mieren, spray azijn rond deuren, apparaten en langs andere plekken waar je ooit mieren gezien hebt. 
Chroom van auto's mee poetsen onverdund gebruiken. 
Slechte geur van hondenvacht, de vacht insmeren met onverdunde azijn, daarna spoelen. 
Houdt katten weg, azijn aanbrengen op plaatsen waar je niet wil dat de kat slaapt loopt of gaat krabben 
Voorkomt dat honden hun oren gaan krabben, hiervoor een schone zachte doek gebruiken die gedrenkt is in verdunde azijn. 
Kippen gaan elkaar niet meer pikken als je wat azijn in hun drinkwater doet. 
Vlees wordt malser als je het een nachtje laat marineren in azijn 
Frist groenten op, laat de verwelkte groenten in twee kopjes water en een eetlepel azijn trekken. 
Kook lekkerder eitjes als je twee eetlepels azijn bij het kookwater doet, dit voorkomt dat ze openbreken tijdens het koken. ( zout gebruiken kan ook) 
Verzacht een bijen- of kwallensteek, aanstippen met azijn. 
Verzacht zonnebrand, lichtjes inwrijven met azijn en regelmatig herhalen. 
Haar conditioner, breng een eetlepel azijn aan op je gewassen haar om overgebleven shampoo te verwijderen. 
Verzacht droge en kriebelende huid, twee eetlepels bij het badwater doen. 
Voorkomt roos, na de shampoo spoelen met een oplossing van azijn en 2 kopjes warm water. 
Verzacht een zere keel, doe een koffielepel azijn in een glas water, gorgelen en spoelen. 
Behandelt sinusinfecties en bronchitis, doe ¼ kopje of meer azijn in het aerosolapparaat en verdamp. 
Voel je beter met azijn, doe twee theelepels appelazijn in een glas water met een beetje 1 theelepel lindehoning, dat vermindert de 
eetlust en geeft je een gezond gevoel, tijdens een afvaldieet 3x daags voor de maaltijden drinken 
Werkt als geurvreter voor het keukenafvoerputje, giet minstens een keer per week een kopje azijn erdoor, 30 minuten laten staan en dan 
koud water erdoorheen laten lopen. 
Verwijdert uiengeur, op je vingers doen voor en na het ajuinen snijden. 
Maakt houten snijborden schoon en desinfecteert ze, onverdund gebruiken 
Verwijdert fruitvlekken van handen, met azijn inwrijven. 
Verwijdert vet en geurtjes van borden, een eetlepel azijn bij het afwaswater doen 
Maakt een theepot schoon, een mengsel van water en azijn erin doen en de bruine aanzet verwijderen. 
Verfrist brooddozen, een stuk brood met azijn erop in de brooddoos doen en een nachtje laten zitten. 
Maakt je koelkast schoon met een oplossing van evenveel azijn als water. 
Maakt afvoeren schoon, een handvol sodakristallen met een ½ kopje azijn, met warm water spoelen. 
Maakt vuilafvoeren schoon, maak ijsblokjes van azijn en doe ze door de afvoer, daarna koud water. 
Jampotten of glazen potten kan je schoonmaken en opfrissen voor hergebruik met azijn. 
Maak je vaatwasser schoon door er eens per maand een kopje azijn in te doen en een cyclus te laten afwassen,hierdoor wordt de machine van binnen schoongemaakt. 
Maak porselein en fijne glazen schoon met azijn, een kopje azijn bij een spoelbak water: voorzichtig erin doen en daarna laten drogen aan de lucht.