eten

 

›  Meer...

Tips bij het lezen van de ingrediëntenlabels

1. Onthoud dat de ingrediënten gerangschikt zijn op hun aandeel in het product. Dat betekent dat de eerste 3 ingredienten belangrijker zijn dan de rest. Je eet vooral deze ingrediënten. 

2. Als er op de ingrediëntenlijst lange, chemisch-klinkende woorden staan die je niet uit kunt spreken, kun je die items het beste vermijden. Waarschijnlijk gaat het dan om verschillende giftige stoffen. Waarom zou je dat willen eten? Beperk je tot de ingrediënten die je herkent. 

3. Laat je niet voor de gek houden door interessant klinkende kruiden of andere ingrediënten die onderaan de lijst staan. Een voedselfabrikant die “goji bessen” aan het eind van de lijst zet doet dat waarschijnlijk alleen als marketingtruc. Het echte aandeel goji bessen is dan te verwaarlozen. 

4. Onthoud dat chemische bestrijdingsmiddelen niet op de ingrediëntenlijst hoeven te staan. Voedsel kan besmet zijn met pesticiden, chemicaliën, acrylamiden7, perfluoroctaanzuur8, perchloraat (raketbrandstof) en andere giftige chemicaliën zonder dat dat vermeld wordt.* De beste manier om zo weinig mogelijk giftige stoffen binnen te krijgen is om biologisch of vers niet-verwerkt voedsel te kopen. 

5. Zoek naar woorden als “gekiemd” of “ongekookt” voor voedsel van een betere kwaliteit. Gekiemde granen en zaden zijn veel gezonder dan niet gekiemde. Ongekookte ingrediënten zijn over het algemeen gezonder dan verwerkte of gekookte ingrediënten. Meergranen zijn gezonder dan “verrijkte” granen. 

6. Laat je niet misleiden door “tarwebloem”. Alle bloem die van tarwe gemaakt is kan tarwebloem genoemd worden, zelfs als het verwerkt en gebleekt is en alle voedingsstoffen er uit zijn gehaald. Alleen “meergranen tarwebloem” is een gezonde vorm van tarwebloem. (Veel consumenten denken dat alle “tarwebloem”- producten meergranen producten zijn. Dat is niet waar. Voedselfabrikanten kunnen consumenten makkelijk misleiden met dit trucje.) 

7. Denk niet dat bruine producten altijd gezonder zijn dan witte. Bruine suiker is nep – dat is gewoon witte suiker met bruine kleur- en smaakstoffen. Bruine eieren verschillen niet van witte (behalve dan dat hun schil er anders uit ziet). Bruin brood is ook niet altijd gezonder dan witbrood, behalve wanneer het meergranenbrood is. Laat je niet voor de gek houden door “bruin” voedsel. Dat is gewoon een trucje van de voedselfabrikanten om de consument meer te laten betalen voor verwerkte producten. 

8. Kijk uit voor bedrieglijk kleine porties. Voedselfabrikanten gebruiken dit trucje om het aantal calorieën, suiker en vet in een product te verlagen. Veel portiegroottes zijn willekeurig en komen niet overeen met de werkelijkheid. 


Bron: 

www.gatheringspot.net